Tento článok bol vytlačený zo stránky https://referaty.centrum.sk

 

Športová a turistická činnosť v detských táboroch

ÚVOD



Prostredie, v ktorom človek žije, pracuje a odpočíva, sa výraznou mierou podieľa na jeho rozvoji. Umelé životné prostredie, ktoré si človek počas svojho vývoja postupne vytvára, neharmonizuje plne s biologickými a psychickými potrebami človeka. Prispôsobenie nezvládnuté priemyselnou civilizáciou nie je natoľko silné, aby pretrhlo putá k prirodzenému prostrediu. Človek stále silno pociťuje nutnosť kompenzovať život v umelo vytváraných podmienkach stykom s prírodou.
Tento moment potreby interakcie človeka s prírodou vystupuje do popredia najmä v súčasnom období rozvíjajúcich sa priemyselných vzťahov a je tiež jedným z rozhodujúcich momentov pri voľbe špecifickej zábavy vo voľnom čase. Prírodné prostredie vystupuje ako základný prvok a predpoklad pre uskutočnenie určitej činnosti, ktorá má byť prostriedkom regenerácie duševných a fyzických síl človeka. Využívanie prírodného prostredia na zábavu, odpočinok a rekreáciu sa dostáva v súčasnej pretechnizovanej dobe z polohy náhodného a subjektívne voleného spôsobu zábavy a oddychu do polohy existenčnej nutnosti. Je dôležité uvedomiť si tento fakt pri organizovaní našej záujmovej činnosti. Rôzne formy pobytu v prírode zaraďujeme nie iba pre naplnenie voľného času, ale predovšetkým pre značné spoločenské hodnoty.



ABSTRAKT


Šport a turistika v detských táboroch. (Seminárna práca).


Cieľom tejto seminárnej práce je popis cieľov, obsahu a foriem turistickej a športovej činnosti detí v detských táboroch. Ich základné delenie a stručný popis táborov. Prezentácia táborovej olympiády ako jednej z typických táborových foriem športovej činnosti.


Kľúčové slová: detský tábor, športová činnosť v tábore, turistická činnosť v tábore, táborová
olympiáda, pobyt v prírode, tábory, turistické znalosti a zručnosti.


1. Letné tábory

Letné tábory sú rekreačno-výchovné zariadenia, resp. podujatia, v ktorých sa realizuje rôznorodá prázdninová činnosť detí a mládeže. História organizovania letných táborov je spätá najmä s činnosťou skautingu a rôznych spoločenských, telovýchovných a športových organizácií dospelých i detí. Plnia významné rekreačné, zdravotnicko-kompenzačné a výchovné funkcie. Obsah činností letných táborov býva obyčajne postavený na utváraní, realizácií a rozvoji mnohostrannej záujmovej činnosti detí a vedúcich.

Využívajú sa pritom zaujímavé, príťažlivé a romantikou podfarbené formy, metódy a prostriedky (hry, súťaže, táborové ohne, olympiády, turnaje, pochody, expedície a pod.). Letné tábory organizujú jednotlivé detské organizácie, organizácie a inštitúcie voľného času, školy, spoločenské organizácie dospelých, cirkev, súkromné organizácie i jednotlivci. Letné tábory sa najčastejšie členia podľa obdobia (letné, zimné), podľa dĺžky trvania, podľa miesta ubytovania (stále stanové, stále s ubytovaním v pevných objektoch, kombinované, putovné, zahraničné), podľa zamerania činnosti všeobecne zamerané, špecializované). Putovné tábory môžu byť pešie, cyklistické, vodácke a kombinované (DARÁK – TABAKOVÁ,1998).

2. Telovýchovná a športová činnosť v detskom tábore.

Telesná výchova a šport má rozvíjať pohybovú aktivitu detí, upevňovať a sústavne pestovať charakterové črty detí – čestnosť, zmysel pre kolektív, húževnatosť, sebaovládanie. Športovanie v detskom tábore má učiť deti vedieť sa správať podľa určitých pravidiel, prekonávať prekážky a vyvíjať úsilie na dosiahnutie čo najlepšieho výkonu.
Telesná výchova v detskom tábore sa realizuje v rôznych formách, ktoré sú veľmi účinnými prostriedkami na posilnenie zdravia, na rozvoj osobnosti človeka, výchovy a vzdelávania.

Telesná výchova v presunových putovných táboroch má kompenzačnú úlohu – odstrániť jednostrannosť zaťaženia súvisiacich so spôsobom presunu. Pri peších a cyklistických presunoch sa zaťažujú predovšetkým dolné končatiny, pri presunoch spojených s vodnou turistikou naopak trup a horné končatiny.
V táboroch zameraných na táborenie vo voľnej prírode musí byť telovýchovná a športová činnosť všestranná (OSÚCH,1985).

2.1 Obsah telovýchovnej a športovej činnosti v detských táboroch

Obsahové ciele telovýchovnej činnosti v detských táboroch:
a) rekreačno-zdravotné – napríklad v putovných táboroch majú poskytnúť deťom aktívny oddych, teda zamestnávať tie časti tela, ktoré boli počas presunu v relatívnom pokoji, aby sa dosiahla rovnomernosť v zaťažení celého detského organizmu;
b) branné – rozvíjať taká vlastnosti dieťaťa, ako je postreh, rýchla reakcia a presná orientácia v priestore, ale aj nácvik a zdokonaľovanie plávania a pod.,
c) zotavovacie – uvoľniť zaťažené svalové partie zaradením uvoľňovacích cvikov s ľahkými poskokmi a švihmi (loptové hry a pod.);
d) výchovné – viesť deti k uvedomelej disciplíne vyplývajúcej z nenásilného podriaďovania sa pravidlám určitej hry alebo súťaže.

Podporiť zdravú súťaživosť detí a poskytnúť im radosť z úspechu, ale aj možnosť vedieť sa vysporiadať s porážkou;
e) zábavné – odpútať deti od psychického zaťaženia, čo je nenahraditeľné pre ich duševnú hygienu.


2.2 Organizačné formy telovýchovnej a športovej činnosti v detskom tábore

Formami telovýchovnej a športovej činnosti sú:
a) ranné rozcvičky, ktoré sú nenahraditeľnou formou telesnej výchovy vo všetkých typoch táborov a mali by tvoriť dobrý a radostný začiatok dňa;
b) cvičebné jednotky s využitím prírody a terénu, medzi ktoré patria aj kondičné vychádzky alebo výjazdy a tzv. telocvične v prírode, niekedy nazývané aj areály zdravia; na ich zriadenie treba využiť vhodný priestor v blízkosti ubytovacej základne a pomocou lán, polien, kmeňov stromov a iného materiálu vytvoriť „telocvičňu“, ktorú možno využívať v rámci programu alebo počas voľna, vždy však pod dozorom niektorého z vedúcich;
c) súťaže a závody, a to
- jednorázové,
- krátkodobé,
- dlhodobé (prípadne aj etapové);
pri ich realizovaní treba dbať, aby sa v nich stretávali rovnako vyspelí jednotlivci alebo
kolektívy;

d) táborové turnaje, ktoré sa vyhlasujú v jednej alebo viacerých športových disciplínach;
podľa ich charakteru sa na nich zúčastňujú jednotlivci alebo kolektívy;
e) táborová olympiáda – prebieha zvyčajne po celý čas tábora; má rad individuálnych aj
kolektívnych disciplín, ktorých každá sa vyhodnocuje osobitne a umiestnenie v nej sa
ráta do celkového hodnotenia.





3. Turistická činnosť v podmienkach detského tábora.

Pohyb a pobyt v prírode prináša deťom nielen krásne zážitky a nezabudnuteľné chvíľky. Prírodu pokladáme za najkrajšiu, najdokonalejšiu a najzdravšiu telocvičňu, lebo v nej na zdravom vzduchu a v krásnom prostredí môžeme uskutočňovať všetky druhy športov a nespočetné množstvo hier. Jednou z možností je aj turistika ako jeden z hlavných prostriedkov v systéme telesnej výchovy v podmienkach detských táborov. Turistika má nielen zdravotný a telovýchovný význam, ale rozvíja v mladom človeku aj odborno-technické vedomosti – napríklad pri táborení, príprave na vychádzku alebo túru, výzbroje a výstroja, pri orientácií v teréne podľa mapy a buzoly, pri varení v prírode či príprave táborových ohňov. Toto všetko mladého človeka priťahuje, zvyšuje jeho samostatnosť, odvahu, sebestačnosť, zmysel pre účelnosť. Pri turistike poznávajú deti krásy našej vlasti, jej nádhernú prírodu a iné bohatstvá, jej históriu i súčasnosť.

Overujú si pritom vedomosti nadobudnuté v škole a súčasne si ich aj obohacujú.
Na začiatku pobytu v detskom tábore oboznámime deti s bezprostredným okolím tábora(vychádzka oddielu s prieskumom okolia tábora), zameriavame sa na nácvik orientácie, na prácu s mapou, na varenie, nácvik prvej pomoci apod., v ďalšom období organizujeme výlety do širšieho okolia a precvičujeme základy turistických znalostí a zručností(OSÚCH,1985).

Ciele turistickej činnosti
Pri stanovení cieľov programu turistiky je treba vychádzať z obsahu troch základných zložiek turistiky.

Rozoznávame tri základné obsahové zložky turistiky:
a) vlastivedná kultúrno-poznávacia činnosť : - poznanie miesta so zameraním na
súčasnosť a históriu,
- spoznanie okresu a kraja s rovnakým zameraním,
- poznávanie a ochrana prírody,
- nadobúdanie kultúrnych a estetických poznatkov;
b) získavanie odborno-technických znalostí : - orientácia a základy topografie,
- zdravoveda a prvá pomoc,
- táborenie, varenie a stravovanie v prírode,
- uzlovanie a práca s lanom,
- predpoveď počasia,
- príprava a údržba vybavenia,
- pravidlá cestnej premávky,
- pravidlá pre plavbu lodí,
- signalizácia a šifrovanie,
- účasť na príprave a vedení turistických akcií,
- príčiny a predchádzanie vzniku nebezpečenstva pri turistike,
- zvládnutie povelov a signálov;
c) pohybová činnosť : - aktívny telesný pohyb,
- telesné cvičenia,
- hry v prírode,
- fyzická práca spojená s pohybom v prírode,
- budovanie tábora a zabezpečovanie prevádzky tábora.


Je prirodzené, že vzájomný pomer obsahu jednotlivých zložiek sa mení. Žiadna by sa však nemala vynechať, lebo turistika by stratila svoj špecifický charakter (DUŽÍK,1987).




3.1 Organizačné formy turistiky

Usporiadanie tábora je samo osebe najvyššou organizačnou formou turistiky.

Ďalšie formy: a) jedno- a dvojdňové putovania pešie, na bicykloch alebo lodiach – podľa organizácie presunu účastníkov tábora; zameranie týchto akcií je dané zameraním tábora a jeho programovou náplňou;
b) jedno- a dvojdňové výlety zo základne tábora, ktorých náplň možno organizovať aj monotematicky;
c) vychádzky alebo výjazdy na bicykloch alebo lodiach do okolia základne, ktoré môžu mať tak isto ako jedno- a dvojdňové výlety – podľa zamerania činnosti -
- kultúrno-poznávací charakter,
- odborno-technický charakter, alebo môžu byť zamerané
- na telesnú prípravu;
d) exkurzie, ktoré možno spojiť s vychádzkou;
e) turistické alebo turisticko- branné súťaže a hry, ktoré sú doplnkovou formou turistiky a organizujú sa ako – jednorázové
- krátkodobé
- dlhodobé (aj etapové) (DUŽÍK,1987).



4. Prezentácia a didaktická analýza táborovej formy športovej činnosti.

4.1 TÁBOROVÁ OLYMPIÁDA

V poslednom týždni táborového pobytu môžeme zorganizovať táborovú olympiádu. Je to dobrá príležitosť, ako preveriť účinnosť doterajšej športovej činnosti jej merateľnými výsledkami. Táborová olympiáda nadväzuje na predchádzajúce súťaže v jednotlivých disciplínach, je akýmsi vyvrcholením pretekov v atletike, plávaní a v ďalších športových odvetviach. Okrem toho pri cieľavedomej príprave môže byť táto športová súťaž i dobrým podnetom na zvýšenie záujmu o menej príťažlivé športové disciplíny zaradené do programu olympiády.
Táborová olympiáda nemá byť len prehliadkou najlepších, naopak, má byť charakterizovaná snahou o čo najširšie zapojenie detí všetkých vekových skupín. I keď sa bojuje o víťazstvo, hlavné je čestné športové zápolenie všetkých. Preto volíme program olympiády tak, aby mali všetci možnosť aktívne sa na ňom zúčastniť ako pretekári. Možno do neho zaradiť atletický alebo branný viacboj, niektorú z jednoduchších foriem orientačného preteku, hod granátom do cieľa, skok do diaľky, šplh s prírazom, hod kriketovou loptičkou, beh na 30 až 60 m, plávanie na 25 m a pod. Okrem toho zaradíme aj niečo atraktívne pre divákov, a to buď finálovú súťaž (napr. finálové stretnutie táborového turnaja v minifutbale), alebo exhibíciu individuálnych športov (napr.

ukážku akrobatických cvičení alebo zostáv modernej gymnastiky a pod.).
Keďže táborová olympiáda je súťažou pre deti, môžeme ju obohatiť o disciplíny, ktoré nenájdeme v žiadnej športovej rubrike. Zato však pomôžu spríjemniť a vytvoriť radostné ovzdušie táborového olympijského dňa.
Rámcový program táborovej olympiády by mal vyzerať takto:
1. Slávnostné otvorenie, nástup pretekárov.
2. Masové súťaže v individuálnych športoch.
3. Pretekárske súťaže v individuálnych športoch.
4. Finále niektorej z dlhodobých súťaží v kolektívnych športoch.
5. Vyhlásenie výsledkov, slávnostné ukončenie.

Do táborovej olympiády sa majú zapojiť všetci účastníci detského tábora. Tí, ktorí práve nepretekajú , vykonávajú pomocné organizátorské a rozhodcovské funkcie. Táborová olympiáda by mala byť ukážkou dobre zorganizovanej súťaže s dôstojným priebehom a so všetkým, čo k veľkej slávnosti patrí.
Veľmi záleží aj na spôsobe slávnostného vyhlásenia výsledkov súťaží a odovzdávania diplomov prvým trom pretekárom alebo družstvá. Ak ich odovzdáme bezprostredne po každej disciplíne na stupňoch víťazov, zvyšuje sa aj citový zážitok detí. Podľa možností pripravíme aj jednoduché vecné ceny.





4.2 ŠPORTOVÉ SÚŤAŽE

Preteky zdatnosti:

Rovné trávnaté ihrisko je vhodné miesto na zorganizovanie pretekov pre menšie deti. Zaradiť možno tieto disciplíny:
1. prechod po úzkej lavičke,
2. podliezanie prekážok,
3. skoky (na jednej nohe, do výšky, cez švihadlo),
4. kotúľ,
5. kolobežkové preteky,
6. jazda zručnosti,
7. štafetové kolobežkové preteky.

Organizácia pretekov:
Deti prichádzajú na trať jedno po druhom asi v 5-minútových intervaloch. Rozhodcovia sledujú, či absolvovali všetky disciplíny a zapisujú čas, za ktorý prešli dráhu. Víťazov odmenia drobnými odmenami (OSÚCH,1985).

Zdroje:
JUNGER, Ján a kol.,2002: Turistika a športy v prírode. Učebné texty. FHPV PU Prešov,2002 -
OSÚCH, Alojz, 1985: Výchovná práca v pionierskom tábore ROH. -
DUŽÍK, Miroslav, 1987: Putovné pionierske tábory ROH.Bratislava,1987. -
DARÁK, Milan- TABAKOVÁ, Katarína, 1998: Základy pedagogiky. Terminologické minimum.Prešov,1998. -

Koniec vytlačenej stránky z https://referaty.centrum.sk