referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Sergej
Utorok, 22. októbra 2024
Kriminalita
Dátum pridania: 07.12.2009 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: BakalarRia
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 320
Referát vhodný pre: Vysoká škola Počet A4: 0.9
Priemerná známka: 2.96 Rýchle čítanie: 1m 30s
Pomalé čítanie: 2m 15s
 
Dôvody, ktoré zapríčinili zhoršenie situácie v oblasti kriminality u nás v niekoľkých posledných rokoch je niekoľko.

Zmena politického systému a uvoľnenie totalitných systémov kontroly je prevažujúci.
Otvorili sa nové možnosti k podnikaniu čím sa znížil čas a záujem niektorých rodičov o ich deti. Práca polície sa nezaoberá dostatočne prevenciou a vo vyhľadávaní páchateľov trestnej činnosti je často málo efektívna.

Viac- menej sú pri prečine uplatňované tzv. alternatívne sankcie (dohody) - ako napríklad účasť vo verejne prospešnej práci, peňažné tresty, výchovná opatera a pod. Väzenie obmedzuje osobnú slobodu mladistvých a má vplyv na psychiku obvineného. Jeho sociálnu prognózu zhoršuje vplyv prostredia počas výkonu trestu.

Detská kriminalita narastá a kriminálne činy detí sú stále brutálnejšie a častejšie uskutočňované organizovane.
Aj trestná činnosť mládeže sa vyznačuje podobnými prejavmi a špecifikami bez ohľadu na odlišnosti trestnoprávneho systému a sankčných mechanizmov jednotlivých štátov (Matoušek, O., Kroftová, A., 1998, s. 154).

Delikventné správanie sa častejšie objavuje u mladistých chlapcov ako u dievčat, ale podiel dievčat na trestnej činnosti mládeže stúpa tiež. Približne 80% kriminality mládeže tvorí menej a stredne závažná majetková trestná činnosť.

Väzenie:
Je symbolom represie (potlačenia vzbury). Je to inštitúcia s vysoko centralizovaným vojenským riadením, s nízkou atraktívnosťou pre personál a uzavretá pred okolitými vplyvmi. Umiestnenie vo väzení je drastická zmena, ktorá môže vyvolať psychické poruchy. Väznica je miestom, ktoré oslabuje humanitu, ničí ušľachtilosť ľudskej povahy a kazí medziľudské vzťahy. s. /151-152/




 
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.