referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Aurel
Piatok, 25. októbra 2024
Životný štýl
Dátum pridania: 15.05.2004 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: psajcho
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 1 161
Referát vhodný pre: Stredná odborná škola Počet A4: 4.6
Priemerná známka: 2.93 Rýchle čítanie: 7m 40s
Pomalé čítanie: 11m 30s
 
ÚVOD

Náš životný štýl je odpoveďou na najdôležitejšiu otázku: „ Ako žiť?“. Je to veľmi konkrétna odpoveď, pretože každý na ňu odpovedá svojím gestom, činom, rozhodnutím, každá minúta nášho života vyjadruje to, o čo nám ide: náš zámer, zmysel, hodnoty.
Životný štýl v najhlbšom slova zmysle je indivíduom prebraný spôsob prispôsobenia sa svetu. Zdravie spoločnosti až v 50-tich percentách ovplyvňuje životný štýl ako najvýznamnejší činiteľ, ďalej je to prostredie s úzkym prepojením na činnosť človeka ( 20%), genetické faktory ( 20%) a iba v 10% ovplyvňuje zdravie zdravotníctvo samo.
Rizikové faktory vplývajúce na životný štýl sú:
· fajčenie
· nezdravá výživa
· nedostatočná fyzická aktivita
· alkohol
· zvýšený TK
· poruchy metabolizmu
· hmotnosť
Psychológovia sa pokúšali rôznymi metódami zachytiť životný štýl, a predsa im vždy niečo unikalo. Ide o komplexný pojem, ktorý sa dá iba komplexne vyjadriť. Väčšina ľudí v novodobej spoločnosti žije uponáhľaný život a nevenujú pozornosť spôsobu života. Je zaujímavé a poučné sledovať ako sa ľudia vyrovnávajú s troma najdôležitejšími úlohami života, konkrétne, aký majú postoj k spoločnosti, práci, k vlastnému partnerovi i celej rodine. Kontakt s ľuďmi je veľkým zdrojom nielen psychického, ale aj fyzického zdravia.
Práca je v našom živote skušobným kameňom schopností i sociálnej obratnosti.
Vo všeobecnosti väčšina ľudí však na svete kladie na prvé miesto najdôležitejšie osobné hodnoty – rodinu, deti, pokojný život v mieri a bez vojen.
A tak práve rodina môže byť krásnou motiváciou k voľbe správneho a zdravého životného štýlu.
Zdravie nášho individuálneho životného štýlu preverujú nielen ľudia okolo nás, ale aj čas. Bolo by zaujímavé zamyslieť sa nad tým, aký životný štýl vedie naša spoločnosť a k čomu smeruje celá táto doba.
Je príznačné, že v niektorých smeroch, kam sme sa tak odvážne rozbehli, musíme veľmi brzdiť alebo sa aj vrátiť späť.

FAKTORY OVPLYVŇUJÚCE ŽIVOTNÝ ŠTÝL

Počas mnohých rokov prevládal pocit, že zdravé návyky sú nudné, ťažko presaditeľné a jednoducho nelákavé. Mnohí sa domnievajú, že uplatňovať zdravý životný štýl znamená nutnosť podrobiť sa dlhému radu zákazov.
Existuje osem rozhodujúcich faktorov: potrava, vzduch, voda, slnko, telesné cvičenie, odpočinok, zdržiavanie sa toxických látok, dobrý duševný stav.

POTRAVA

Prijímanie potravy je návyk, ktorý najviac ovplyvňuje naše zdravie.
 
   1  |  2  |  3    ďalej ďalej
 
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.