referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Aurel
Piatok, 25. októbra 2024
Existenciálna túžba po pravde a toho možné dôsledky
Dátum pridania: 11.01.2006 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: SProsták
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 365
Referát vhodný pre: Vysoká škola Počet A4: 1.3
Priemerná známka: 2.96 Rýchle čítanie: 2m 10s
Pomalé čítanie: 3m 15s
 

A preto sa pýtam: Je zdravé a prospešné myslieť príliš keď je človek mladý? Myslím, že som v období, keď som najviac spoznával a snažil sa pochopiť svet, priveľmi chcel získať túto pravdu života - životnú pravdu – prehnaná aktivita myslenia bola prirodzeným zákonom vystriedaná potrebou dať tomuto pokoj - aspoň na istý čas, veď vždy treba nabrať nových síl.

No sú tu isté príznaky, že prílišná aktivita v oblasti myslenia, zahatáva jeho dlhodobé perspektívy – perspektívy jeho využitia, prínosu – po prechodnom nadmernom vypätí nemusí nasledovať len prirodzené obdobie prechodného pokoja a následne nová etapa progresu, ale môže nastať čas pokoja večného.
Takto sa i mne na vlastnom príklade zdá, že mohlo vo vyššie uvedenej veci u časti mojej existencie – menovite časti mysliacej, resp. potreby myslieť – prísť prehnanou aktivitou myslenia k prehnanej potrebe pokoju od myslenia, a to až potrebe k pokoju večnému - k samovražde myslenia. Samovražde, ktorá nespeje k nihilizácii ľudskej existencie ako takej, ale k radikálnej transformácii jej celkového obrazu i obsahu – tzv. prechod k sprostáctvu.

Dám si s Vladom Pivo s ľadom
           Tram-ta-rí-ja-Ju-cha-chá
Vzhľadom k toho Jasným kladom
           Tram-ta-rí-ja-Ju-cha-chá
           Tram-ta-rí-ja-Jú-chá-chá.

Horeuvedený náčrt považujem len za doslova „nejaký náčrt niečoho“ do širokej problematiky epistemológie, poznávania, života, nejaký náčrt niečoho, ktorý by mal viesť.. k jeho.. ..za pripomienky, dopracovanie, iné pohľady na riešenie problému či za úplne nové problémy budem.. nemôžem povedať, že vďačný, ale.. jednoducho.. verím, že jednoducho v nejakej forme raz odmenený tak isto, ako budú v nejakej forme raz odmenení tí, ktorí budú dôvodom odmeny mojej. Nech nebudú odmenení tí, ktorých ja si určím. 

Autor sa od uvedeného intelektuálneho hnoja plným právom alibizmu dištancuje napriek tomu, že v prípade možného hocakého zisku si vyhradzuje plné právo autora na úplné pohltenie všetkého toho nepravdepodobného zisku.

Proti prípadným ostrým intelektuálnym výpadom či snahám o absolútne fyzické zneškodnenie sa autor už dávno poistil; v prvom prípade nevie ako a v druhom prípade podobne - to je sila momentu prekvapenia, v ktorej moc sa autor dáva pod ochranu a ktorej do istej miery dôveruje.
Za podporu ďakuje, v prípade záujmu o podporu finančnú prosí urýchlene kontaktovať jeho osobu niekde na akademickej pôde neslávne slávnej bohurovnej katolíckej, tzv. „sprostej univerzity“, ako sa o nej s obľubou vyjadrujú jej neprajníci i prisluhovači.

 
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.