referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Demeter
Sobota, 26. októbra 2024
Anorexia a bulímia
Dátum pridania: 04.12.2007 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: Bulshit
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 959
Referát vhodný pre: Gymnázium Počet A4: 2.7
Priemerná známka: 2.96 Rýchle čítanie: 4m 30s
Pomalé čítanie: 6m 45s
 
Čo je anorexia a bulímia?

Anorexia a bulímia patria medzi poruchy prijímania potravy a zároveň aj medzi psychické poruchy. Je potrebné ich rozlíšiť.

Anorexia- je druh psychickej poruchy, pri ktorej pacient odmieta potravu.
Bulímia- je druh psychickej poruchy, pri ktorej pacient potravu síce prijíma, no vzápätí ju vyvráti.

Prečo vznikajú poruchy prijímania potravy?

Nedávne štúdie dokázali, že na ich vzniku a pretrvávaní sa podieľa viac faktorov. Nikdy neexistuje len jeden dôvod, ktorý by bol príčinou vzniku poruchy. K najčastejším príčinám vzniku porúch prijímania potravy patria najmä telesné, psychické a spoločenské faktory.
Vyše polovica mladých dievčat kedysi trpiacich na anorexiu, uviedla, že spúšťacím motívom tejto poruchy pre nich bola túžba páčiť sa svojmu okoliu, snažili sa o získanie obdivu a uznania.

Ďalšími často uvádzanými spúšťacími motívmi boli strach z dospievania a rôzne zlomové obdobia v živote človeka.

Koho postihujú poruchy prijímania potravy?

Ak si myslíte, že poruchy prijímania potravy sa netýkajú mužov mýlite sa. Poruchami príjmu potravy trpí približne 1 percento populácie, z toho každý piaty je muž.
Najčastejšie sa prejavujú sa u dievčat v období dospievania. Nedávne štúdie dokázali, že až 85 percent anorektičiek je mladších ako 20 rokov, a medzi postihnutými našli aj 11-ročné dievčatá.

BULÍMIA - na rozdiel od anorektika, pacienta trpiaceho bulímiou nespoznáme tak ľahko. Bulemik dokáže svoje trápenie ukrývať dlhšie. Bulemikom často kolíše váha, v dôsledku prejedania sa a následného vracania. Zvracanie zároveň spôsobuje sfarbenie zubov do červena, bolesti hrdla, hrtana a žalúdka.
Bulímiou trpí asi 5 až 15 % študentiek stredných a vysokých škôl. Choroba je typická pre vekovú skupinu 16- až 20-ročných.

ANOREXIA - slovo anorexia, ktoré doslovne znamená nechutenstvo, stratu chuti na jedlo je zavádzajúce. Anorektičky nie sú bez chuti na jedlo, naopak v kuse na jedlo myslia a trpia hladom, hoci to zapierajú. Mnohé dievčatá sa snažia pocity hladu zahnať žuvačkami, či nízkokalorickými nápojmi. Nájdu sa aj také, ktoré si jedlo na tanieri zámerne znehodnocujú, napr. ho presolia, aby ich nelákalo ku konzumácii.V tých najvyšších štádiách, anorektičky prijímajú len vodu, v prehnane vysokom množstve /5-6l/, čo je pre človeka smrteľne nebezpečné, lebo z tela sa vyplavujú minerálne látky.

Anorexia je sprevádzaná strachom z priberania. Dievčatá trpiace na anorexiu sú extrémne chudé, pričom ony sa považujú za nadmerne obézne. Ďalšími znakmi anorexie sú: vypadávanie vlasov, lámavé nechty, suchá šupinatá pokožka, opuchnuté nohy, časté rednutie kostí, poruchy nervového systému a pod. Anorektičky veria, že nie sú choré, ale je to ich životný štýl. Na ktorý sú často hrdé.

Vzájomné prepojenie jednotlivých typov porúch potravy je veľmi zložité. Stáva sa že chorý jedinec prejde z jedného typu ochorenia k druhému, prípadne ich strieda. Napríklad anorexia môže vyústiť do bulímie a naopak.

Liečba:

Prvým a zároveň najhorším krokom, pre úspešnú liečbu je priznať si, že porucha prijímania potravy je choroba a je potrebné sa liečiť. Pacienti za lekármi prichádzajú až vtedy, keď im rôzne telesné komplikácie doslova ohrozujú život. Ochorenie spôsobuje dlhodobé problémy nielen samotným pacientom, ale aj ich rodinám. Narúša všetky oblasti života – osobné, sociálne aj profesionálne. S trvaním poruchy navyše rastie riziko vzniku iných závislostí (alkohol, drogy) a pokusov o samovraždu.

Poruchy prijímania potravy poznáme už zo stredoveku. Anorexiou trpela svätá Katarína, bulímiou zasa cisárovná Sissi. Medzi bulemikov sa zaradila aj princezná Diana. S každým pribúdajúcim rokom sa percento ľudí trpiacimi týmito poruchami zvyšuje. Aj preto je potrebné o nej otvorene hovoriť a poukázať na to, čo všetko so sebou túžba po dokonalom tele, prináša. V tých horších prípadoch je to smrť.

Pri poruchách prijímania potravy sa nedá hovoriť o prevencii ako pri iných druhoch choroby. Dôležité je dávať si pozor na zdravé a pravidelné stolovanie. Odborníci tiež varujú pred drastickými diétami. Dnešná doba tiež sčasti prispieva, k rozvoju rôznych porúch prijímania potravy. Zo všetkých strán útočia reklamy, v ktorých sa predvádzajú modelky s dokonalými krivkami tela, ktorým sa chceme podobať alebo rôzne reality šou, v ktorých hľadajú perfektné dievčatá s perfektnými telami. Svet vysokej módy a modelingu je už dlhší čas terčom kritikov, ktorý hovoria, že modelky s vyziabnutou postavou sú nevhodným vzorom pre mladé dievčatá. Dospievajúce dievčatá sa chcú vyzerať ako svoje vzory. Pre svoje sny sú schopné obetovať všetko, aj svoje zdravie. Možno by pomohlo, keby sa niektorí rodičia viac zaujímali o svoje deti a svet nekládol taký dôraz na dokonalosť a štíhlu líniu.

V každom prípade zdravo vyzerajúca žena tzv. ,,krv a mlieko“ je určite pre spoločnosť viac príťažlivá ako vyschnutá ,,krv a koža“, ktorá nevenuje pozornosť ničomu inému ako počítaniu kalórií.
 
Podobné referáty
Anorexia a bulímia SOŠ 2.9263 1875 slov
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.