referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Aurel
Piatok, 25. októbra 2024
Vývoj ekonomického myslenia
Dátum pridania: 13.11.2007 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: KoiTinKa
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 2 150
Referát vhodný pre: Vysoká škola Počet A4: 6.6
Priemerná známka: 2.98 Rýchle čítanie: 11m 0s
Pomalé čítanie: 16m 30s
 

Predhistória ekonomickej vedy

Starovek

Už v dávnom staroveku zaznamenávame vznik určitých predstáv o sociálno – ekonomickom živote vtedajšej spoločnosti; tieto
názory svojím obsahom predstavujú prvé stavebné kamene predhistórie ekonomickej vedy, sú značne diferencované v  jednotlivých štátnych útvaroch.

Charakteristika sociálno-ekonomických názorov v Starom Grécku a Ríme

Otrokárske zriadenie siaha hlboko do histórie ľudskej spoločnosti formou tzv. patrialchálneho otroctva. Jeho rozvinutú formu
predstavuje však až a n t i c k á  otrokárska sústava v Starom Grécku a Ríme. Základnú masu obyvateľstva tvorili otroci, občania bez osobnej slobody a iných občianskych práv. Otrokov vlastnili jednotlivci alebo štát a predstavovali živú zložku výrobných nástrojov. Prirodzenú základňu hospodárenia spoločnosti tvorilo poľnohospodárstvo, ktoré poskytovalo pre obyvateľstvo základnú obživu.

Xenofont

Diela ,,Ekonomika“ a ,,Dôchodky“ sú zaujímavé tým, že obsahujú praktické rady a pokyny ako viesť domácnosť, ktorá získava skoro všetky potrebné veci z poľnohospodárskej výroby.

Platón

V jeho názoroch má významné miesto jeho učenie o deľbe práce. Teória, že deľba práce vyplíva z prirodzenej nerovnosti ľudí je základom jeho utópie ideálneho otrokárskeho štátu, ktorý podrobne opísal v diele Ústava. Zameriavajú sa hlavne na praktické rady a zásady ako napr. ako zaobchádzať s otrokmi, ako spravovať ekonomiku a riadiť výrobu. Kupuje sa len to, čo si nemôže sám vyrobiť respektíve vyprodukovať.

*Za základ štátu považoval rozmanitosť ľudských potrieb a neschopnosť jednotlivca uspokojovať tieto potreby (človek môže vykonávať dobre a s najlepšími výsledkami len jedno zamestnanie.

*Ľudia sa líšia svojimi potrebami, ktoré stále rastú,každý človek sa však hodí na určitý druh práce a preto ak sa každý sústredí na výkon práce, pre ktorú má najlepšie predpoklady, vyrobí sa v spoločnosti väčšie množstvo výrobkov-to predpokladá výmenu výrobkov medzi členmi spoločnosti a preto sa ľudia zdržujú a vytvárajú štát.

*KRAMÁRI sa zaoberajú vnútorným obchodom, OBCHODNÍCI sa zaoberajú zahraničným obchodom.

*import vyžaduje, aby domáca produkcia presahovala potreby štátu a umožňovala tak export

*Za zdravý štát považoval taký, keď ľudia uspokojujú len svoje najnevyhnutejšie potreby; v prípade, že ide už o pohodlie
a prepych hrozia konflikty

*spoločnosť by mali tvoriť: vojaci (udržiavanie poriadku), filozofi (keďže sú spravodliví a múdri vydávajú zákony a riadia
krajinu) a ostatní občania zaoberajúci sa hospodárskou činnosťou.

*trieda, ktorá vládne svetu by nemala mať žiadne súkromné vlastníctvo, existovať by malo vlastníctvo komunálne (verejné),aby sa zabránilo sporom, ktoré by odpútavali pozornosť vládcov od dôležitejších otázok.


MARCUS VARRA


Autor úvah o poľnohospodárstve. Vyzdvihoval typ veľkostatku produkujúceho výlučne pre trh. Navrhuje, aby otrok dostával stravu a odev podľa svojho pracovného výkonu, dokonca na niektoré práce sa majú priberať robotníci za mzdu.

 
   1  |  2  |  3  |  4    ďalej ďalej
 
Zdroje: Prof. Ing. Ľudovít Korček, DrSc. A kolektív - Vývin ekonomického myslenia ( stručný prehľad ) 1992 Vydavateľstvo ESPRIMA Bratislava
Podobné referáty
Vývoj ekonomického myslenia SOŠ 2.9845 1174 slov
Vývoj ekonomického myslenia SOŠ 2.9424 2409 slov
Vývoj ekonomického myslenia SOŠ 2.9610 7223 slov
Vývoj ekonomického myslenia 2.9659 283 slov
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.