referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Aurel
Piatok, 25. októbra 2024
Vírusy
Dátum pridania: 06.06.2003 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: capricorn
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 724
Referát vhodný pre: Stredná odborná škola Počet A4: 2.5
Priemerná známka: 2.93 Rýchle čítanie: 4m 10s
Pomalé čítanie: 6m 15s
 
O víruse
V súčasnej dobe je pre mnoho uživateľov veľkým strašiakom to, je ich milovaného pomocníka nakazí vírus. A pritom ani všetci nevedia čo to je vírus, ako sa šíri, čo dokáže, čo nie a ako sa brániť.

Počítačový vírus je vlastne taký program, ako každý iný. Akurát sa líši v činnosti, ktorú vykonáva. Vírus je vytvorený za účelom poškodenia užívateľa. Infikuje ostatné programy, a to tak, že do nich zapíše svoju kópiu.

Ako sa šíri
V dávnej dobe, keď bol populárny systém MS DOS, sa vírusy šírili pomocou diskety (jediná možnosť -:) K šírenie vírusov prispel vlastne aj srýčko Bill a jeho Microsoft. Oni impletovali do systému jazyk WordBasic. Tieto súbory majú príponu *.VBS. Vznikol pre ných názov - Červ. V minulosti sa poštou (e-mailom) smeli posielať len texty a tie boli neškodné. Ale zasa Microsoft tam impletoval HTML a skripty a tak vznikol ďalší spôsob šírenia - tie červy sa šíria pomocou tohoto e-mailu. K šíreniu vírusov prispieva aj naivita užívateľov. Koncom januára 2002 spôsobil velký rozruch červ Win32:MyParty. Upozorňoval na fotografie z oslavy (párty). Ale veľa ľuďom nebolo podozrivé, že ich priatelia im posielajú pozdrav písaný v anglištine. K správe bol priložený súbor www.myparty.com, čo síce vyzerá ako odkaz na stránku, ale v skutočnosti sa jednalo o program (prípona COM je pod Windows štandartnou príponou pre spustiteľné programy). No a našlo veľa ľudí, ktorý na tento odkaz, resp. súbor ťukli.

K šíreniu tiež prispieva mnoho bezpečnostných dier a chýb. A toto začali využívať aj písači vírusov. Ak používate MS WIndows, využite záplaty k týmto chybám na stránke Microsoft.com

Problémové sú tiež najrozšírenejšie aplikácie z balíku MS Office (Excel - *.xls a Word - *.doc). Totiž v nich je integrovaný jednoduchý, ale výkonný programovací jazyk Visual Basic for Application. Ten slúži na tvorbu makier. Tiež sú vysoko rizikové spustiteľné súbory s príponou *.com a *.exe. Tiež vírus môže byť šírený súbormi s prípomani *.sys a *.src - to sú šetriče obrazovky pre Windows. Menej rizikové sú súbory, ktoré pre svoju činnosť potrebujú ešte nejakú aplikáciu. Príkladom je MS Word a Excel - takže keď nemáte nainštalovaný Office, tak súbor neotvoríte.

Rady, ako sa nenachytať
MS Windows má možnosť nastaviť schovávanie prípon súborov známych typov - to sú súbory, vytvorené nejakou riadne nainštalovanou aplikáciou. Toto využívajú písači vírusov, ktorý sa snažia presvedčiť užívateľa o neškodnosti súboru.
 
   1  |  2    ďalej ďalej
 
Podobné referáty
Vírusy SOŠ 2.9654 470 slov
Vírusy SOŠ 2.9484 1011 slov
Vírusy SOŠ 2.9599 536 slov
Vírusy SOŠ 2.9505 403 slov
Vírusy SOŠ 2.9438 1857 slov
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.