referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Alojza
Streda, 23. októbra 2024
Je Web 2.0 bublina?
Dátum pridania: 10.04.2008 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: Jennynka
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 1 306
Referát vhodný pre: Vysoká škola Počet A4: 3.6
Priemerná známka: 2.97 Rýchle čítanie: 6m 0s
Pomalé čítanie: 9m 0s
 

(Esej)

Web 2.0, pojem skloňovaný v poslednej dobe všetkými významnými internetovými médiami. Presná definícia Webu 2.0 neexistuje. Môžem povedať, že dnešným internetom najviac hýbe práve tento nový fenomén Web 2.0. Ľudia sa vďaka jednoduchým aplikáciám umiestneným na internete doslova sťahujú do virtuálneho sveta. V praxi sem možno zaradiť Google a Youtube. Prvýkrát sa tento pojem dostal do éteru v roku 2004 na konferencii Oŕeilly Media pod vedením zakladateľa spoločnosti O´Reilly, Tima O´Reillyho.

Tim O´Reilly sa pokúsil o definíciu tohto pojmu: “Web 2.0 je revolúcia podnikania v počítačovom priemysle spôsobená presunom k chápaniu webu ako platformy a pokus porozumieť pravidlám vedúcim k úspechu na tejto novej platforme. Kľúčovými medzi týmito pravidlami je toto: tvorte aplikácie, ktoré budú vďaka sieťovému efektu s pribúdajúcim počtom užívateľov stále lepšie.” (O´Reilly, T., 2006)

Má mnoho definícií, odporcovia tohto webu 2.0 možno povedia, že je to predovšetkým obrovský trh, v ktorom sa točia obrovské peniaze, no podľa mňa najjednoduchšie ho možno definovať ako web, ktorí si vytvárajú samotní návštevníci a teda obsah nepíšu žiadni špecialisti. Nie sú už len pasívnymi prijímateľmi obsahu. Predtým to bolo len doménou administrátorov, a niečo ako komentáre pod článkami. Komunikáciu s užívateľmi vtedy veľa ľudí nepoznalo. S týmto sa však vynára problém kvality informácií. Keďže autormi webových stránok sú väčšinou laickí používatelia, ich kvalita tak výrazne klesla. Veriť či neveriť interpretovanej informácii na internete? To je však to najmenej na rozdiel od toho, čo nám tento fenomén ponúka. Internetové firmy na prvé miesto kladú samotných používateľov. Chcú, aby používatelia všetky povinnosti vybavovali z pohodlia svojich domov. Online nákup cez internet a jeho dovoz priamo domov, či komunikovanie s priateľmi z rôznych kútov sveta, to a ešte viac ponúka dnešný web. Na presné a jasné vymedzenie tohto pojmu by zrejme nestačili ani 4 riadky poučiek. Takže to, že neexistuje bez jasnej a zrozumiteľnej definície spôsobuje vznik “pojmovej bubliny” pri podnikaní na internete, či pri získavaní prostriedkov na nové projekty a služby.

Web 2.0 by som nazvala bublinou z formálneho hľadiska. V rôznych článkoch je Web 2.0 opisovaný ako niečo úžasné, obrovské. Nie je však tento fenomén len zbytočne nafúknutou bublinou? V jednom internetovom článku sa jeden muž pýtal, čo si ľudia predstavujú pod týmto pojmom a či sa im páči ich dizajn. Prekvapená som bola odpoveďou: Web 2.0 je skvelý, lebo má “lesklé logo”. Znakom Web 2.0 projektov je práve ich až moc preplácaný vzhľad. Veľké farebné zaoblené tlačítka, rôzne ikony, ktoré sa snažia za každú cenu pomenovať príslušný obsah. Podľa mňa nás zahlcuje zbytočným grafickým pozlátkom a prázdnou komunikáciou. Myslela som, že kvalitný obsah je primárny a že je to najdôležitejšia časť webovej prezentácie. Príliš je tento pojem nafúknutý ako bublina. Bodaj by v tomto prípade bublina praskla...

Web 2.0 je síce obrovský, ale skôr sa tu točia obrovské peniaze. Neexistuje webová stránka, ktorá by na svojich priestoroch neposkytovala reklamu. Každého iste dokáže naštvať, keď po otvorení príslušnej webovej stránky sa na polovici obrazovky objaví reklama, kde nám niečo ponúkajú “za rozumnú cenu” a obsah článku je skrytý pod reklamou. Trendom sa taktiež stalo, že spolu s otvorením požadovanej stránky sa nám otvoria ešte min. 2 okná, samozrejme o reklame. Okolo platforiem webu 2.0 sa vytvárajú veľké komunity, ktoré zaujímajú investorov. Obrovské čiastky vyplácané za komunitné internetové aplikácie možno pochopiť ako zhodnotenie potenciálneho množstva skonzumovanej reklamy v tomto prostredí. Snáď treba žiť s takýmto internetovým svetom, prispôsobiť sa mu a súhlasiť s tým, že zase je to celé o peniazoch. Internetové firmy predsa žijú z týchto peňazí a môžu byť radi, že bublina ešte nepraskla a tým pádom aj ich financie.

 
   1  |  2    ďalej ďalej
 
Súvisiace linky
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.