referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Alojza
Streda, 23. októbra 2024
Zrýchlenie 3Dfx karty
Dátum pridania: 14.04.2002 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: letas
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 477
Referát vhodný pre: Stredná odborná škola Počet A4: 1.8
Priemerná známka: 2.97 Rýchle čítanie: 3m 0s
Pomalé čítanie: 4m 30s
 
3Dfx speed-up

Grafická karta s čipom 3Dfx (tzn. karty s čipom VooDoo I.,II,….V, Voodoo Rush a Banshee) používa na nastavenie podmienok svojej práce obyčajné premenné v DOSe, ktoré sa zadávajú ako textové riadky v súbore AUTOEXEC.BAT (platí to pre systém DOS aj WINDOWS). Pri neprítomnosti týchto premenných obslužné ovládače nastavia kartu na štandardné hodnoty, v tomto prípade na hodnotu 50 MHz. (toto je vnútorná pracovná frekvencia samotnej karty a nijako nesúvisí s frekvenciou procesora či mainboardu).

Zápis do AUTOEXEC.BAT má tvar :

set SST_GRXCLK=xx,

kde xx nadobúda hodnoty 45 - 65 a znamená zároveň aj frekvenciu v MHz. Ako štandartné nastavenie je použitá hodnota 50, firma Diamond udáva najvyššiu hodnotu pre nechladenú kartu 57, ale všeobecne sa považuje pri nechladenej karte za maximum hodnota 55 - 56.
Pri dobre chladenej karte (chladiče + ventilátory na obidva čipy) je možné dosiahnuť hodnotu až 63 - 65, ale pri kontrole oteplenia čipov, pretože pri prekročení maximálnej teploty dôjde k ich zničeniu. Nie každá séria čipov 3Dfx vie bez problémov pracovať pri zvýšenej frekvencii a niekedy hra padá alebo sa objavia nedokonalosti v obraze.

Pomocou podobných premenných sa dá nastaviť veľké množstvo parametrov : ďalšie info na stránke : http://3dfiles.com/bgrsoftware/3dfxsettings.shtml
Existujú aj programy, ktoré to urobia „svojpomocne" a sami „uhádnu" optimálne hodnoty.
Dobrý program je aj na stránke BGR Software. Stránka zaoberajúca sa chladením čipov 3dfx :
http://www.3dfxcool.com

Chladenie 3Dfx karty

Na dobre chladenú kartu nestačí len samotné chladenie karty ale je potrebné zabezpečiť odvod tepla z celého počítača. Najzákladnejšou podmienkou je kvalitný chladič na procesore (najlepšie vysokootáčkový s ložiskami). Ak máte nechladenú kartu, a chcete ju nastaviť na „nechladené" maximum, tj. 55 - 56 MHz, bolo by dobré vykonať nasledovné úpravy:

a) Ak vaša doska podporuje monitorovanie teploty CPU, a vzduchu v počítači (cez BIOS), zistite aktuálne hodnoty teplôt pred pretaktovaním a po ňom. Ak teploty rapídne stúpnu, uveďte frekvenciu karty na štandard. Všeobecne je považované maximálne stúpnutie teploty o 4-8% teploty pred pretaktovaním)

b) Skúste odstrániť kryt zo skrinky počítača, alebo aspoň odstrániť umelohmotné doštičky z voľných slotov na CD-ROM mechaniky. Existuje špeciálny chladič, ktorý sa montuje do týchto slotov, a vyháňa teplý vzduch zvnútra počítača.
 
   1  |  2    ďalej ďalej
 
Súvisiace linky
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.