referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Alojza
Streda, 23. októbra 2024
Operačný systém Suse SLED 11 sp1
Dátum pridania: 07.11.2011 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: frenky61
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 1 272
Referát vhodný pre: Vysoká škola Počet A4: 3.5
Priemerná známka: 2.94 Rýchle čítanie: 5m 50s
Pomalé čítanie: 8m 45s
 

Operačný systém
Suse 11 sp1 – alternatíva k platforme Windows desktop

Úvod

Platforma Windows je svetoznáma a stále sa teší popularite, už menej ľudí však vie o alternatívnych systémoch pre platformu dektop PC. Desktop PC, alebo aj stolné počítače sú založené na
i386 technológii procesorov a vyššej. V súčasnej dobe ide o x86-64bitovú hardvérovú architektúru procesorov založenú na mikroarchitektúre viacerých jadier. Na tejto architektúre v zásade existujú operačné systémy (ďalej len os) Windows a Linux. Os MacOS a Unix systémy disponujú svojou vlastnou architektúrou a ďalej sa tu s nimi nebudem zaoberať. Linuxy predstavujú os, ktoré sú nasadené najčastejšie na serveroch hlavne vďaka stabilite ako tzv. proxy servery, a to hlavne kôli stabilite. Vznikli z os Unix.

Distribúcie Linuxu a pristredia

Počas vývoja Linuxu boli vytvorené tieto distribúcie: Slax, Red-hat, Mandrake, Mandriva, Suse, Ubuntu, Debian, Fedora, Linpus, freeBSD, Knoppix (len „live“ distibúcia). Je ich toľko, že som určite zabudol nejakú menej dôležitú distribúciu vymenovať. Tieto distribúcie treba chápať ako rôzne cesty vývoja Linuxu. Niektoré menšie rozdiely je badať i v príkazoch C-shell-u, čo je vlastne obdoba Windows cmd konsoly. Na Linuxoch fungujú v zásade tri grafické prostredia: X-Windows, Gnome a KDE.

Suse SLED 11 Sp1 enterprise desktop

K Suse 11 sp1 enterprise desktop som sa dostal tak, že som ich zakúpil spolu s notebookom HP625. Jednoducho na inom hardvéri ako na hp Linux „nerozbehnete“. V prípade Suse sa nejedná o OpenSuse, ktoré idú svojou vlastnou vývojovou cestou (cestou open source kódu). Os Suse vyvíja známa firma Novell a jeho logom je chameleón. Za zdrojový kód Suse je viac menej zodpovedný programátorský tím Redhatu. Pozadia pracovnej plochy sú veľmi pekné, či už makro ohnutého listu, alebo zábery z vesmíru. Vzhľad okien je možné zmeniť cez skripty vzhľadu, ktoré sú k dispozícii na internete. Stačí ich len stiahnuť a nainštalovať. Systém súborov je typu ext3. Práva súboru sú označené trochu iným štýlom, ako sme tomu zvyknutí štandardne v novších typoch Windows pri NTFS súborovom systéme. Forma zápisu oprávnení súborov a adresárov je nasledovná -rwxrwxrwx. Prvý znak je d pre adresár a – pre súbor. Prvá skupina troch znakov označuje práva vlastníka súboru. Ďalšia práva skupiny vlastníka (okrem vlastníka súboru) a posledná skupina znakov označuje práva ostatných používateľov. Číselnou váhou sa to dá vyjadriť pre každú trojicu znakov ako súčet 4(r)+2(w)+1(x). R znamená právo na čítanie, w právo na zápis a x právo pre spustenie súboru.

Inštalácia Suse

Pri inštalačnej procedúre, si užívateľ v Suse zvolí základné nastavenia systému ako sú napríkad jazykové nastavenia systému, meno(UID), heslo a nastaví update systému. Dôležité je id číslo na inštalačnom CD, cez ktoré sa používateľovi sprístupnia online aktualizácie. Nakoniec Vás privíta prostredie Gnome, ktorého symbolom je stopa človeka. Hlavný panel je naľavo dole je podobný ako vo Windows. Je prístupný intuitívne cez tlačidlo Computer. Tu sa nachádza správa systému Yast, jednotlivé aplikácie, či prístup k užívateľským dokumentom a pod.. Svoje súbory ukladáme do adresára /usr/home/. Počas štartu systému Suse stačí stlačiť tlačidlo Esc, ktoré odhalí štartovanie jednotlivých služieb, čo sa mi páčilo. Medzi aktualizácie patria najmä aktualizácie jadra (kernelu) systému, bezpečnostné záplaty, vo Windowsoch známe ako KB, ďalej aktualizácia internetového prehliadača Mozilla Firefox a kancelárskeho balíku OpenOffice. Dôležitá je podpora multimédii, ktorá je však na nižšej úrovni ako v os Windows. Mp3 súbory sa dajú prehrávať cez aplikáciu Banshee, nechýba podpora .wma súborov. Avi súbory prehráva prehrávač VLC, tak isto ako vo Windows. Je však potreba ho doinštalovať cez tzv. Repozitory, čo sú vlastne inštalačné skripty softvéru. Následne je treba daný program ešte vyhľadať a nainštalovať. Pri každej aplikácii je možné vrátiť zmenu inštalácie na pôvodný stav, čo ma dosť potešilo, pretože táto funkcia Windowsu chýba. Kodeky pre filmy je treba inštalovať
samostatne. Spokojný som bol hlavne s pripojením k sieti cez deamon ineď, pretože je veľmi rýchlo a spoľahlivo naprogramovaný. Až na pár nedostatkov konfigurácie, ktoré sa dajú vychytať v budúcich verziách softvéru, ako napríklad problémy s deaktiváciou funkcie suspend, ma Gnome nesklamali. Nechýba ani predinštalovaná Samba, ktorá sprostredkúva spojenie s Windows počítačmi cez domácu sieť. Čo ma trochu sklamalo, bola v Suse podpora skenerov a tlačiarní, ktorá ešte nie je na želateľnej úrovni. USB zariadenia, (napr. USB kľúče) formátované na FAT32 súborový systém sa dajú cez Suse čítať, ako aj zapisovať do nich. Ak by užívateľa Suse predsa len prestali baviť, je možné migrovať OS samozrejme na Windows. HP totiž poskytuje podporu ovládačov i vo Windows, čo je celkom dobrá správa. Zmena OS je podľa mňa pre jeho používateľa celkom zaujímavá záležitosť, spojená s procesom učenia. Človek vyskúša niečo nové a je prinútený sa prispôsobiť mierne odlišnej logike programátorov iného systému, aby dosiahol v systéme, čo potrebuje. Pravda to je spojené s riešením množstva problémov. Nakoniec, veď človek sa učí celý život. Na záver uvediem pár užitočných príkazov pre linuxový shell systému Suse. Väčšina týchto príkazov sa dá vykonať i cez GUI (grafické užívateľské rozhranie napr. KDE). Obnovenie systému zo záloh na disku tak, ako ho poznáme vo Windows cez rstrui.exe v Suse chýba.

Základné príkazy

shellu:
zmena používateľa na správcu systému (alebo tiež roota-vyžaduje heslo): su root výpis aktuálneho adresára: pwd

zmena hesla:passwd
zmena oprávení súboru:chmod + ||(alebo) - oprávnenia na súbor
výpis súborov a adresárov v aktuálnom adresári s oprávneniami: ls -la
extrakcia z archívu súboru .tar:
tar -xzvf meno súboru: inštalácia softvéru:

./configure $options &&make&&make install

inštalácia repozitoru z adresy:zypper ar -f adresa
zobrazenie tabuľky procesov: ps -a

Záver

Rozšírený a tiež detailnejší popis príkazov je k dispozícii na internete cez vyhľadávač.  Prajem príjemné zážitky pri odhaľovaní tajov Vášho počítača, nech už máte nainštalovaný akýkoľvek systém. Možno bol tento článok pre niekoho podnetný pre štart do tajov iného systému než je os Windows. Ja som sa nakoniec vrátil k
starému dobrému Windowsu, takže už nie som "tučniak", no skúsenosť to bola v celku prínosná. Za prípadné nepresnosti nezodpovedám, písal som v časovom tlaku.

 
Zdroje: linux
Galéria k článku [2]
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.