referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Alojza
Streda, 23. októbra 2024
Prvé blahoslavenstvo
Dátum pridania: 30.11.2002 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: stiby
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 419
Referát vhodný pre: Stredná odborná škola Počet A4: 1.3
Priemerná známka: 2.99 Rýchle čítanie: 2m 10s
Pomalé čítanie: 3m 15s
 
Blahoslavení chudobní v duchu, lebo ich je kráľovstvo nebeské


Šťastní chudobní ? Je to možné ?
Ľudia neustále chcú čosi mať. A mať čoraz viacej. Mať peniaze, domy, nábytok, obrazy, zlaté a strieborné ozdoby. hovoria, že všetko sa dá kúpiť za peniaze.
Bohatý sedí na svojich pokladoch a bojí sa, že ich stratí. Môže prísť zlodej a ukradnúť ich. Ba aj peniaze, ktoré sú v banke sa môžu stratiť. Môže vypuknúť vojna a peniaze stratia hodnotu. A zrazu sa ukáže, že bohatý nemá nič. Alebo vypukne požiar a všetko zhorí. Teraz bohatý upadá do zúfalstva a plače. Ani po smrti svojej matky tak neplakal, ako plače teraz po strate peňazí. Ale sú takí šťastlivci, ktorým nehrozí zlodej, ani požiar, ani bankrot. Vedia byť chudobní. A ak im Pán Boh dá niečo cenného, podelia sa o to s najchudobnejšími. Nebudú sedieť na svojich pokladoch. Ale ak nemáme nič, naozaj nič, čo môžem dať ? O čo sa môžem podeliť s inými ? Vtedy sa môžem rozdeliť o to, čo sa nedá kúpiť za peniaze. A čo je to ? Existuje niečo vôbec také ?

1. Môžem sa podeliť – o úsmev. Keď sa človek usmeje na druhého, je to ako keby sa v pochmúrnom dni zablyslo slnko. Môžem sa s ostatnými podeliť o svoj čas, alebo aspoň o chvíľku. Ba aj keď som veľmi zaneprázdnený, nájdem si čas prísť k mame a pritúliť sa k nej. A spýtať sa : Mami, nepotrebuješ pomoc ?
2. Môžem sa rozdeliť o myšlienky a spomienky na tých, ktorí sú ďaleko alebo odišli od nás navždy. 3. Môžem sa deliť o modlitbu s tými, ktorým neviem ináč pomôcť. Môžem sa deliť o modlitbu s tými, ktorí sa nevedia modliť. Teš sa, že si chudobný, lebo namiesto veľkých pokladov sveta dostaneš nebeské kráľovstvo. Dostaneš kráľovstvo, ktoré je dôležitejšie ako ostatné kráľovstvá, lebo je kráľovstvom ducha. V tomto kráľovstve najdôležitejší nie sú tí, ktorí majú vládu a kniežacie tituly. Ani tí, ktorí vládnu vojsku. Ba ani tí, ktorí majú veľké poklady a bohatstvá. Najdôležitejší sú tí, ktorí vyzerajú menej dôležití. Chudobní v duchu. Deti. Biedni ľudia, ale šťastný vo svojej chudobe. Ľudia, ktorí sa vedia deliť o to, čo majú. Ľudia, ktorí sa neboja strát alebo majú taký poklad, ktorý sa nestráca. A aký je to poklad – to je ich tajomstvo. Možno je to láska. Možno milované dieťa. Možno matka. Možno otec. Sestra. Brat. Priateľ. Či asi obyčajná dobrota, ktorou sa otvára nebo. V rozprávke ten najmenší, najmladší, najbiednejší dostáva za odmenu polovicu kráľovstva. A tu dokonca celé kráľovstvo. A to ešte nebeské. A to je prvá radosť.
 
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.