referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Alojza
Streda, 23. októbra 2024
Štvrté blahoslavenstvo
Dátum pridania: 30.11.2002 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: stiby
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 310
Referát vhodný pre: Stredná odborná škola Počet A4: 0.9
Priemerná známka: 2.99 Rýchle čítanie: 1m 30s
Pomalé čítanie: 2m 15s
 
Blahoslavení, ktorí sú hladní smädní po spravodlivosti, lebo oni budú nasýtení


Čo znamená lačnieť ? To znamená cítiť hlad. Byť hladný. Môžeme túžiť po chlebe, keď sme neraňajkovali. Alebo po mlieku. Na výlete v horách možno túžiť po vode. Alebo po sladkom jablku, alebo po pohári ružovej limonády s bublinkami. Ale to môže byť aj lakomstvo. Kto naozaj poznal hlad aj smäd, vie, aké je to strašné. Na našej zemi žijú ešte deti, ktoré sú hladné a zomierajú od hladu. Ale hlad a smäd môže byť rozmanitý. Možno byť hladný po úsmeve, keď všetci okolo sú smutný. Možno túžiť po veselosti. Možno túžiť po bozku matky, keď odcestuje kamsi ďaleko. Možno túžiť po rozhovore s otcom. Sadnúť si blízučko k nemu a môcť sa s ním porozprávať tak, ako sa rozprávajú dospelí o dôležitých veciach. Keď nám ktosi ukrivdí, zbije nás, alebo do nás strčí, túžime po niečiej dobrote a spravodlivosti. Aby vyšlo najavo, kto začal, kto komu ukrivdil. A aby poprosil o odpustenie. Živá oliva na povrch vypláva – hovorievajú deti v škole. Spravodlivosť nežiada trest pre druhého : to máš za to !
Ale žiada, aby sme prestali páchať druhému krivdu, aby sme si priznali omyl. Aby sme sa polepšili. Keď je vôkol nás mnoho krivdy, keď veľa ľudí robí zlo a neberie ohľad na druhých, keď zavládne bezprávie, ľudia túžia po spravodlivosti ako po chlebe a sú po nej smädní ako po pramenitej vode. Lebo ťažko sa žije, keď sa pácha nespravodlivosť a krivda. Aj keby ukrivdený bol len jeden jediný, ten najmenší a najskromnejší.
Ten, kto nesúhlasí so zlom, s krivdou a klamstvom, ten je hladný a smädný po spravodlivosti. Je mu ťažko a zle, keď vidí, že iní trpia. Ale hoci je mu tak ťažko, je blahoslavení, je šťastný, lebo vie, že príde spravodlivosť. A ten, kto ju uzrie, nebude viac hladný. Bude nasýtený.

A to je štvrtá radosť.
 
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.