referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Kvetoslava
Štvrtok, 24. októbra 2024
Doprava v Londýne
Dátum pridania: 23.05.2005 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: Phoebe.h
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 702
Referát vhodný pre: Gymnázium Počet A4: 2.5
Priemerná známka: 3.00 Rýchle čítanie: 4m 10s
Pomalé čítanie: 6m 15s
 

PO LONDÝNE METROM
Londýnskemu metru nikto nehovorí inak ako tube (čítaj tjub), aj keď správne by to malo byť underground. Metro v Londýne drží niekoľko prvenstiev: je to najstaršie metro na svete (funguje od r. 1863) a zároveň najdrahšie metro na svete (jedna jazda stojí dve libry v porovnaní s $1 v New Yorku alebo cca 50p v Paríži.
Londýnske metro je známe svojou preplnenosťou a nespoľahlivosťou. V posledných rokoch aj rôznymi štrajkami a nedostatočnými bezpečnostnými opatreniami.
Logo londýnskeho metra je jedna z typických z londýnskych ikon.

Prehľadnosť metra
Prehľadnosť je jednou z pozitívnych stránok metra v Londýne. Metro má 12 liniek a každá z nich má iné farebné rozlíšenie a svoje meno (napr. červená Central Line). Linky pokrývajú zhruba celý Londýn.
Známa je schéma - mapa londýnskeho metra, ktorá síce nie je topograficky správna (nemôžete podľa nej hodnotiť vzdialenosti medzi stanicami), ale zato je mimoriadne prehľadná. Mimochodom, schéma bola prvýkrát publikovaná v roku 1920 a odvtedy sa takmer vôbec nezmenila.
Prevádzková doba

Londýnske metro nepremáva žiaľ non-stop. Funguje zhruba od 5.30 ráno do polnoci. V nedeľu začína o hodinu alebo o dve neskôr - podľa trasy. V nedeľu končí o polhodinu až o hodinu skôr. Niektoré linky majú otvorené kratšie, na niektorých linkách platia ešte aj iné časové obmedzenia. Niektoré stanice metra bývajú cez sviatky zatvorené. Na metro by ste teoreticky nemali čakať dlhšie ako 10 minút, v špičke viac ako 5 minút. Nemali... Cez vianočné sviatky a na Nový rok metro nepremáva vôbec. Cestovanie v špičke - cez Rush Hours (8.00-9.00 a 16.00-18.00) býva niekedy utrpením. V metre nie je klimatizácia, takže najmä v lete je to nepríjemný zážitok. Trable s metrom
Väčšinu času je metro o.k. a rýchlo vás zavezie kam potrebujete. Ak však niečo nefunguje, tak to potom stojí za to. Buď nepremáva celá linka (napr. sa rok opravuje), buď štrajkujú zamestnanci, buď sa metro vykoľají, buď nejde elektrika... Skrátka, vždy sa niečo nájde. 100% spoľahnutie na metro však neočakávajte. Väčšinou to v praxi znamená meškanie či zdržanie, častokrát aj hodinové; najmä v centrálnom Londýne.
Napríklad v roku 2002 priemerne v jednom mesiaci v dopravnej špičke metro meškalo alebo neprišlo vôbec 1000 krát. Pre porovnanie: vybudovanie celej trasy Central Line trvalo od roku 1890 štyri roky, avšak len oprava eskalátorov naposledy 7 rokov.

BICYKLOM PO LONDÝNE
Bicykel je zaujímavá alternatíva dopravy po Londýne. Bicykel však nie v Londýne až taký populárny dopravný prostriedok, hoci cestná infraštruktúra pre bicykle na tom nie je najhoršie. Cyklisti majú povolené jazdiť v cestnom pruhu pre autobusy (bus lane). Na niektorých cestách nájdete špeciálne úzke pruhy pre cyklistov.
Cyklisti nemusia v Londýna platiť mýtne (congestion charge) za vstup do centra mesta. Parkovanie bicyklov je tiež (zatiaľ) bezplatné. Mimochodom, v centrálnom Londýne je okolo 500 policajtov na bicykloch.

Londýnsky dopravný podnik vydáva pravidelne cyklistické mapy jednotlivých častí Londýna, ktoré nájdete zdarma na staniciach metra. V týchto mapách sú vyznačené ideálne cesty, trasy a skratky pre cyklistov. Ojazdený horský či cestný alebo trekový bicykel kúpite od 30-50 libier. Kvalitnejší bicykel z druhej ruky sa dá zohnať za 80-100 libier. Kvalitný nový bicykel začína niekde od 200 libier. V lete je bicykel celkom výhodná alternatíva. Pokiaľ cestujete do práce normálne metrom, tak sa vám investícia do 100 librového bicykla vráti za necelé dva mesiace. A navyše niečo urobíte pre svoje zdravie. S výfukovými exhalátmi to v Londýne nie je až také zlé, pretože sú tu prísne emisné kontroly a väčšina áut sú moderné nové modely. A obrovské množstvo zelene v Londýne tiež robí svoje. K bicyklu príde vhod nejaký zámok. Odporúčame poctivý zámok v tvare D.

Dávajte si veľký pozor, kam si zamykáte bicykel. Pokiaľ si ho zamknete o súkromný či verejný plot alebo mreže, nemusíte ho tam o niekoľko hodín nájsť. Zamykať bicykel o takéto objekty je totiž zakázané. V noci v žiadnom prípade nenechávajte bicykel nikde na ulici - do rána vám z neho zostane len rám. Na stránke londýnskeho dopravného podniku si zdarma môžete objednať príručku London Cycle Guide, ktorá obsahuje mapu, zoznam bicyklových obchodov, zoznam staníc metra s parkovaním pre bicykle a rôzne užitočné kontakty. Cyklistické mapy Londýna je možné zadarmo získať na staniciach metra. Mapy si môžete zadarmo objednať aj na stránkach London Cycling Campaign. Na ich stránke www.lcc.org.uk nájdete tiež množstvo užitočných odkazov o cyklistike v Londýne.

Na stránke Traffic for London nájdete aj tipy na oddychové cyklistické výlety v Londýne.

 
Súvisiace linky
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.