referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Alojza
Streda, 23. októbra 2024
Biologické metódy v ochrane rastlín - poznámky
Dátum pridania: 14.04.2008 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: all1
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 2 599
Referát vhodný pre: Vysoká škola Počet A4: 8
Priemerná známka: 2.97 Rýchle čítanie: 13m 20s
Pomalé čítanie: 20m 0s
 

PREDÁTORY

Cheiletus eruditus – dravý roztoč, ktorý sa používa na boj proti škodlivým roztočom v skladoch. Meria 0,6 mm a má bielu až žltohnedú farbu. Dodáva sa v plechovkách (5000 – 10 000 ks) alebo v papierových sáčkoch (300 ks) na substráte, v ktorom sa množili. Škodlivé roztoče majú chĺpky a často sa zvliekajú. Aplikácia: preventívne v počte 5-10 ks/100 kg voľne uložených obilnín, alebo 10-20 ks na 100 kg osív.
Represívne - obilniny s vlhkosťou 13,5 – 15%
-obilie s vlhkosťou nad 15%
-osivá s repres. vlhkosťou 70 – 80%
-osivá s repres. vlhkosťou 80%

Phytoseiulus persimilis - dravý roztoč, ktorý sa používa na boj proti roztoču chmeľovému v sklenníkoch. Meria 0,5 mm má oranžovú farbu. Vyciciava vajíčka, larvy, nymfy aj imága škodcu. Aplikuje sa čo najskôr po zistení prvého výskytu škodcu (roztoča) alebo tak, že sa v sklenníkoch vytvoria umelé ohniská so škodcami, do ohnísk sa aplikuje v pomere 1:50

Amblyseius cucumeris - dravý roztoč, ktorý vyciciava larvy strapiek, roztoče a je schopný vyvýjať sa aj na peli. Meria 0,5,mm a má mliečnobielu až ružovobielu farbu. Aplikuje sa preventívne, skoro na jar. Dodáva sa v kontaineroch v substráte s obilnými klíčkami a skladovými roztočmi. Ďaľším druhom s rovnakou účinnosťou je Amblyseius degenerans (je menej citlivý k nižšej vlhkosti vzduchu)

Typhlodromus pyri - dravý roztoč, ktorý sa používa v biologickej ochrane proti škodlivým roztočom (roztoče, vlnovníky) vo viniciach. Živí sa larvami stapiek a iným drobným hmyzom. Meria 0,6 mm a má mliečnobielu farbu. Aplikácia: letorasty s aktívnymi roztočmi sa vpletú do ovocného stromu, alebo keru viniča (VI-VIII) XII-II prezimujúce samičky + plstenné pásy

Hypoaspis miles - dravý roztoč, ktorý sa používa proti smútivkám (čeľaď Sciarideae, dvojkrídlovce) ich larvy prezimujú v pôde. Rozhadzuje sa substrát obsahujúci zmes pohyblivých štádií do porastov. Ako ochrana proti škodlivému hmyzu sa používajú pavúky.

Zlatoočka - kladie vajíčka do kolónie vošiek. Larvy sa živia voškami. Jedna larva zožerie za svoj život cca 2000 ks roztočov alebo 600-900 vošiek. Aplikácia 12 ks/m2

Forficula auricularia - ucholak, živí sa rastlinnou aj živočíšnou potravou. Užitočný v ovocinárstve, ale v zeleninárstve je považovaný za škodcu.

Nabidae, Anthocoridae - čeľade dravých bzdôch, ktoré sa živia roztočmi, voškami, červcami, strapkami a iným drobným hmyzom. Anthocoris nemorum žije na Slovensku voľne v prírode. Na jabloni sa živí prezimujúcimi vajíčkami roztočov.

Orius insidiosus - dravá bzdocha proti strapke tabakovej a západnej

Macrolophus caliginosis - dravá bzdocha proti molici sklennikovej. Má 4 mm a zelenkavú farbu

 
   1  |  2  |  3  |  4    ďalej ďalej
 
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.