referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Alojza
Streda, 23. októbra 2024
Čo je príčinou toho, že Teslu pozná len tak málo ľuďí?
Dátum pridania: 05.02.2007 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: pegas11
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 470
Referát vhodný pre: Stredná odborná škola Počet A4: 1.2
Priemerná známka: 2.99 Rýchle čítanie: 2m 0s
Pomalé čítanie: 3m 0s
 
Tak, príčin je viac, ale asi tá hlavná je, že Tesla sa nedokázal zviditeľniť, a to preto,lebo nedokázal predať to čo vynašiel. Tesla žil pre svoju prácu a neprestal pracovať dokým neviriešil problém alebo neuskutočnil nápad, ktorý mu utkvel v jeho geniálnej mysli.Bol proste workoholik.

Nikola Tesla vymyslel veľa vecí, ktoré sa využívajú v elektrotechnickom priemysle až dodnes a podľa môjho názoru niektoré zohrajú ešte veľkú rolu aj v budúcnosti. Ale nebola mu daná jedna dôležitá schopnosť, ktorá väčšinou bola a aj je zárukou úspechu. A tou schopnosťou je podnikavosť, v pravom slova zmysle je to premenenie svojho vynálezu alebo nápadu na peniaze. Nikola touto scopnosťou nikdy neoplýval. U neho bolo hlavne dôležité ako vec vyrobiť tak, aby čo najlepšie slúžila ľuďom. Ale to ako ju presadiť a predať, o to sa on už veľmi nezaujímal a radšej sa venoval ďalšiemu svojemu geniálnemu vynálezu. Na rozdiel od neho Tomas Alva Edison, bol podnikavý tip a preto je dnes slávnejší ako Nikola Tesla.

Ďalším dôvodom bolo to, že Nikola vymyslel strašne veľa vynálezov, ale veľa z nich si nedal patentovať. Dokonca niektoré vynálezy vymyslel o niečo skôr pred ich vynájdením napr. rádio, vynašiel 3 roky pred Marconim alebo aj rontgen.A to je len málo z vecí, ktoré vymyslel pred ich patentovaním. Je to veľká škoda, že si ich nedal patentovať. Napríklad v škole by sme sa nemuseli učiť všeliakých vynálezcov elektrických zariadení, proste pri viacerých zariadeniach by nám stačilo povedať len meno Nikola Tesla. Ale nie je to samozrejme len tento dôvod.

Nikola Tesla žil vo svojom svete vynálezov a nepozeral na vonkajší svet otvorenými očami. A to bolo aj dôvodom toho, že naivne veril, že každý bude mať hneď záujem o to čo vymyslí. Ale vtedajší akcionári nechceli investovať neznámeho mladého vedca, ktorý mal podľa nich nezrealizovateľné nápady. Veľa-krát sa aj stalo, že ho oklamali a nedali mu sľúbené peniaze.

Možno tu zohralo aj veľkú rolu, že Tesla nebol Američan ale Srb, ale to je len taká nepodložená úvaha.

Vonkoncom tieto dôvody svedčia o tom, že Tesla bol génius elektriny, ktorý nedokázal presadiť to prečo celý život žil a pracoval a je na škodu, že sa nenašiel taký človek, ktorý by mu úprimne pomohol presadiť sa a využiť jeho geniálne nápady pre ľudstvo.
 
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.