Tento článok bol vytlačený zo stránky https://referaty.centrum.sk

 

A malomipar termékei

Malomipari termékeknek nevezzük a gabonafélék élelmiszerré feldolgozott termékeit. Ide tartoznak:

- A gabonafélék értékes tápanyagokat (keményítöt, fehérjéket), de ásványi anyagokat is tartalmaznak. A magvakat kürülvevö héjrész sok cellulózt tartalmaz.
- Az örlés során a malom az elözöleg gondosan megtisztított gabonaszemeket felaprítja, majd szitálással szétvállasztja a tápanyagban gazdag részeket.
- Így készülnek a különbözö örlemények. Ide tartoznak a lisztek és darák.
- A lisztek a gabonafélék malomipari müveletekkel finom szemcsékre aprított és héjrészeitöl megszabadított termékei.
- A darák olyan örlemények, amelyeknek szemcseméretei a lisztnél jelentösen nagyobbak.
- A hántolás során a héjrészeket úgy kell eltávolítani, hogy a gabonaszemek épen, egészen maradjanak. A hántolt termékek rizsböl, árpából, kölesböl készülhetnek.
- A pehelygyártásnál elöször eltávolítják a héjrészeket, majd az értékes mag belsejét még fel is tárják. Így különbözö pelyheket kapunk. A gabonafélékböl hántolással, gözöléssel és hengerpárok közötti pelyhesítéssel készülnek.

Sütöipari termékek

1, kenyér

- tésztája kenyérlisztböl, vízböl, kevés sóból, élesztös lazítással és sütéssel készül. Az élesztök feladata, hogy enzymeik segítségével a nyers tésztával alkoholos erjedést indítson. A lisztben elöforduló kevés cukor alkohollá és CO2-vá alakul. A széndioxid gáz a sürü tésztából nem képes elillani, hanem apró buborékok alakjában egészen a sütésig bezárva marad. Ennek öszönhetik a sütöipari termékek laza, szivacsszerü bélszerkezetüket.

A kenyérkészítés müveletei:

-nyersanyagok elökészítése,
-a tészta kialakítása – dagasztás,
-a tészta lazítása – kelesztés,
-formázás,
-utókezelés (sütés elöt még 1x kelesztik),
-sütés – 2 szakaszban történik:

a, magas hömérsékleten 250-300ºC. Vetökemencében a gázbuborékok a meleg hatására kitágulnak, a kenyértészta térfogata megnö, felületén réteg képzödik.
b, alacsony hömérsékleten 200-250ºC. Átsütökemencében tökéletesen átsütik a kemencéböl kivett kenyeret, vízzel megnedvesítik a felületét és kihütik.

Koniec vytlačenej stránky z https://referaty.centrum.sk