referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Demeter
Sobota, 26. októbra 2024
Indiaca – športová hra pre 2–12 hráčov.
Dátum pridania: 25.10.2007 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: Myscho98
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 829
Referát vhodný pre: Stredná odborná škola Počet A4: 2.2
Priemerná známka: 2.99 Rýchle čítanie: 3m 40s
Pomalé čítanie: 5m 30s
 

Indiaca je nenáročná hra, ktorá ponúka každému záujemcovi niečo: mladému človeku, ktorý chce dokázať svoju telesnú zdatnosť a dospelému, ktorý v tejto hre hľadá
oddych a odstránenie generačných rozdielov. Či sa hrá v dvojici alebo v početnejšej skupine, v rodine či družstve, ponúka hra širokú škálu možností, ktoré urobia radosť každému hráčovi.

História hry


"Indiaca je pohybová hra juhoamerického pôvodu, hrávaná už pôvodnými obyvateľmi." Toto vysvetlenie ponúka Brockhausov lexikón. "Objaviteľ" indiacy, nemecký učiteľ K.H.Krohn, takto referuje o svojich dojmoch z tejto indianskej hry:

"Po prvýkrát som ju videl v roku 1936 v Rio de Janeiro. Tam sa väčšinou hrala na pláži. Viacerí hráči udierali indiacu dlaňou, niekedy aj cez šnúru. Domorodci nazývali indiacu (náčinie) "Peteka" a zhotovovali ju v rozličných formách, v tvare taniera alebo hrušky zo zošitých kúskov kože. Kožený miešok bol vyplnený pilinami a na ňom boli nastoknuté perá."

Indiaca si tak našla cestu najskôr do Nemecka a neskôr aj do ďalších krajín sveta. Obrovskú popularitu si získala hlavne v Japonsku, kde evidujú takmer 1 milión hráčov. V krajinách východnej Európy sa zatiaľ uchytila len v Estónsku a v súčasnosti si hľadá cestu aj na Slovensko.

Miesto na hru

Indiaca sa dá hrať takmer všade. Na lúke, školskom dvore, v záhrade, na pláži, ihrisku alebo telocvični. Stav a druh hracej plochy nemá na hru veľký vplyv.

Indiaca - náčinie

Indiaca sa dá zohnať za dostupnú cenu a je ľahko prenosná. Zaberie málo miesta a kedykoľvek sa s ňou, bez veľkých príprav, dá hrať. Odráža sa údermi rukou, nebezpečenstvo zranenia je veľmi malé a na hru nie je potrebné žiadne ďalšie náčinie. Na súťažiach je však potrebné mať k dispozícii ešte sieť, sieťové tyče, pripevňovacie háčiky a ihriskové čiary.

Počet hráčov

Už 2 hráči môžu medzi sebou zahrať priateľský zápas. Myšlienka hry sa zachová, aj keď sa počet hráčov bude meniť. Odporúčaný počet hráčov je od 2 do 12 hráčov. Títo môžu hrať spolu v jednej skupine alebo proti sebe v 2 družstvách. Keďže v našich podmienkach je vo väčšine telocviční v základnej výbave volejbalové ihrisko (9x18 m), je možné hrať na celé ihrisko s 5 alebo 6 hráčmi na každej strane.

 
   1  |  2    ďalej ďalej
 
Galéria k článku [1]
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.