referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Kvetoslava
Štvrtok, 24. októbra 2024
Zaujímavosti o referátoch
Izolácie a zateplenie
Dátum pridania: 17.03.2008 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: fndil
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 2 448
Referát vhodný pre: Stredná odborná škola Počet A4: 7.7
Priemerná známka: 2.98 Rýchle čítanie: 12m 50s
Pomalé čítanie: 19m 15s
 

Izolácie a zateplenie

Vnútornú interiérovú pohodu voči vonkajším poveternostným podmienkam zabezpečujú v stavebných dielach izolácie. Ide predovšetkým o izolácie proti vode a vlhkosti, stratám tepla, proti hluku a špeciálne izolácie (proti otrasom, požiarnu ochranu, protichemické, v el. rozvodniach, žiareniu). Priemerná domácnosť spotrebuje cca 60 % z celkovej spotreby energie na zabezpečenie tepelnej pohody. Optimálna tepelná izolácia zníži úniky tepla cez obvodové konštrukcie a zároveň utesní budovu pred prenikaním vonkajšieho chladnejšieho vzduchu do interiéru. Tým sa výrazne znižuje spotreba energie na vykurovanie bez zníženia pohodlia.

Tepelné straty

Okrem samotnej kvality tepelnej izolácie budovy, straty tepla ovplyvňujú aj ďalšie faktory:

  1. veľkosť presklennej plochy budovy, tienenie okien a presklenných plôch (izolačné okenice počas zimných nocí, horizontálne tienidlá počas slnečných letných dní, hlavne pri južnej a západnej fasáde)
  2. klimatické pomery (vonkajšia teplota, rýchlosť a smer prevládajúcich vetrov)
  3. spôsob odvetrania
  4. tvar, výška a dispozičné riešenie objektu, orientácia objektu na svetové strany,tienenie budovy        
  5. zariadenie bytov (nábytok, záclony) a vlastné správanie sa užívateľov objektu

Izolačné materiály a výrobky

Účel: chrániť stavebné diela a priemyselné zariadenie pred nepriaznivými účinkami vody a vlhkosti, majú zabrániť stratám tepla v objekte a prenikaniu chladu a odstraňovať rušivé účinky hluku a otrasov.

Dodatočným zateplením môžeme získať:

  1. zvýšenie povrchovej teploty stien a tým zvýšenie tepelnej pohody
  2. zníženie spotreby energie na vykurovanie až o 30%
  3. odstránenie plesní v chladných kútoch
  4. odstránenie zatekania pri oknách, strešných plášťoch, obvod. múroch
  5. ochrana výstuže v stykoch pred koróziou pri betónových konštrukciách
  6. zvýšenie tepelnej stability budov voči kolísaniu vonkajšej teploty

Hlavné však je, že budeme kúriť šetrnejšie, predĺžime životnosť stavby a budeme bývať zdravšie.

Netesnosť obalu domu                                                                              

Netesnosti a medzery vedú k zvýšeným únikom tepla. Popri dobrej tepelnej izolácii je dobré mať aj optimálne utesnenie proti nárazom vetra. Okrem iného tak zabránite vzniku prievanu. Nedostatočne utesnená plocha stráca 2-3 x viac tepla ako kvalitne utesnená. Sprievodným javom netesností sú navyše škody spôsobené ochladzovaním vnútorných povrchov a vznik plesní.
Rizikové sú najmä domy, ktorých steny pozostávajú z viacerých vrstiev a majú zložitú konštrukciu.

Tepelný odpor (R) vyjadruje tepelnoizolačné vlastnosti konštrukcie. Je priamo závislý od hrúbky konštrukcie a súčiniteľ tepelnej vodivosti. Väčšiu hodnotu R dosiahneme zvýšením hrúbky konštrukcie, alebo voľbou jednotlivých materiálov konštrukcie s čo najnižšou hodnotou.

Útlm hluku

Opatrenia zamerané na akustickú ochranu sa odlišujú podľa druhu hluku. Rozoznávame hluk šíriaci sa vzduchom, krokmi (kročajový) a pevnými látkami.

Izolácie proti hluku

Zvuk sa šíri v plynnom, tekutom a tuhom prostredí. Požiadavky:

  • Akustická pohoda prostredia
  • Vzduchová nepriezvučnosť
  • Kroková nepriezvučnosť 

Zvukové mosty vznikajú v miestach spojov rôznych konštrukcií: napr. miesta spojov vodorovných / zvislých konštrukcií, styk zárubní dverí s podlahou, technické zariadenia (vodovodné rúry) v priečkach - najrušivejšie vplyvy zasahujúce do komfortu bývania.

Vzduchová nepriezvučnosť je schopnosť materiálu brániť prieniku zvuku, ktorý sa šíri vzduchom. Závisí od plošnej hmotnosti
materiálu. Z hľadiska vzduchovej nepriezvučnosti sa posudzujú zvislé deliace prvky (obvodové múry, priečky, výplne otvorov), ale aj vodorovné deliace prvky (u týchto je však veľmi dôležitá kroková nepriezvučnosť).

Horizontálne konštrukcie (podlahy, resp. stropy) sa posudzujú z hľadiska krokovej nepriezvučnosti, t.j. ochrany pred šírením hluku vyvolaného nárazmi do stavebných prvkov. Akonajefektívnejšie riešenie kroková neprieznučnosti sa javí  striedanie akusticky mäkkých a tvrdých vrstiev, ako aj oddelenie podlahovej konštrukcie od zvislých stien pružnou vrstvou.

Dodatočná zvuková izolácia - Dodatočné zvýšenie vzduchovej aj krokovej nepriezvučnosti je veľmi aktuálne najmä v bytových domoch. Týka sa spravidla izolácie hluku z vonkajšieho (okolie budovy), alebo vnútorného priestoru (od susedov, výťahu, z chodby).

 
   1  |  2  |  3  |  4  |  5    ďalej ďalej
 
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.