referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Alojza
Streda, 23. októbra 2024
Lomonosova univerzita
Dátum pridania: 11.06.2008 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: Kuku
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 695
Referát vhodný pre: Gymnázium Počet A4: 2.2
Priemerná známka: 2.97 Rýchle čítanie: 3m 40s
Pomalé čítanie: 5m 30s
 
Lomonosova univerzita

Lomonosov Moscow State University
Московский государственный университет имени М. В. Ломоносова

Asi najznámejšia univerzita v rusku je Lomonosovova univerzita. 25 januára 1755 cisárovná Elizaveta Petrovna podpísala dekrét o tom, že univerzita môže byť založená v Moskve. Slávnostné otvorenie sa konalo 26 apríla. V tento deň spolu s 25 januárom sa konajú na univerzite slávnostné programy. V roku 1940 bola pomenovaná podľa Michaila Vasileviča Lomonosovova (1711-1765), ruského vedca, ktorý značne prispel k založeniu tejto univerzity. V januári 2005 univerzita oslávila 250 výročie. Terajší rektor univerzity je Viktor Antonovich SADOVNICHY


Podľa Lomonosovho plánu tam boli najprv len 3 fakulty: filozofická, právna a lekárska. Najprv všetci študenti získali rozsiahle znalosti na poli vedy a humánnych vied na filozofickej fakulte. Potom mohli pokračovať na filozofickej, právnickej alebo lekárskej fakulte. Nemala teologickú fakultu, pretože v Rusku boli špeciálne teologické vzdelávacie zriadenia. Neskôr, keď sa počet študentov zvýšil, pribudla fakulta fyziky a matematiky.

Vyučovanie na tejto univerzite bolo prístupné všetkým ľuďom, neskôr chudobní študenti boli oslobodení od platenia školných poplatkov. Bola čiastočne financovaná sponzormi i bohatými rodinami, ktoré darovali laboratórne zariadenia, knihy i rôzne zbierky. Univerzitní profesori tradične odovzdávali svoje zbierky kníh univerzitnej knižnici, napr. I.M.Snegirev, P.Ya.Petrov, T.N.Granovsky, S.M.Soloviev, F.I.Buslaev, N.K.Gudzy, I.G.Petrovsky. Od roku 1756 viac než storočie to bola jediná knižnica, ktorá bola otvorená pre širokú verejnosť.

Čo všetko univerzita robí pre ľudí?
•Koncom XIX storočia univerzita prispela k založeniu múzeí v Moskve.
•Vydávanie kníh v Rusku sa začalo v roku 1756, keď bola tlačiareň otvorená v budove univerzity. Tu sa začali vydávať i prvé noviny s názvom “Moskovskie Vedomosti”.
•Viac než storočie tu bola jediná knižnica, ktorá bola otvorená pre všetkých ľudí
•V súčasnosti na nej študuje či už priamo alebo diaľkovo 470000 študentov
•Medzi profesormi a absolventmi univerzity bolo 11 nositeľov Nobelovej ceny.

Budova univerzity vyhorela pri francúzskej okupácii, knižnice, archívy, všetko zariadenie bolo zničené. Po vojne sa však všetci vzdelaní ľudia snažili obnoviť univerzitu. V 1815 počet študentov prekonal počet 500, a univerzitná knižnica mala znova vyše 7500 kníh . Dnes je jedna z najväčších v Rusku. Má 9000000 kníh a priemerný počet čitateľov je 55 000.

Moskovská štátna univerzita má k dispozícii viac ako 600 budov vrátane mrakodrapu na ulici Lanin Hills, ktoré zaberajú viac ako 1 milión štvorcových kilometrov. Univerzitné školské priestory pokrývajú 205.7 hektárov. Zahrňuje 29 fakúlt a vyše 350 odvetví, 15 výskumných ústavov, 4 múzeá, vedecký park, botanické záhrady, Knižnicu, univerzitné vydavateľstvo a tlačiareň, rekreačné centrum a školu s internátom pre talentované deti. Nedávno bolo zavedených 9 fakúlt, spolu s 47 novými odvetviami a 22 výskumné laboratóriá. Práve teraz univerzitné výpočtové stredisko má viac výpočtového výkonu ako ktorá nejaká iná vzdelávacia inštitúcia v Rusku. Do vnútra vás len tak nepustia, potrebujete mať špeciálny preukaz

Poplatky: Každý rok sa na tejto škole musia platiť školské polatky, ich výška sa pohybuje od 3600 do 9600 $ za rok. Nie je možné dostať štipendium pre zahraničných študentov. Štúdium sa začína od Septembra do júna, rozdelené je na 2 semestre: jesenný (1.9. – 24.1) a jarný (7.2 – 30.6)


zaujímavé fakty :
•keď dokončený, Moskovská štátna univerzita bola siedma-najvyššia budova na svete
•57 metrový vrchol veže je zvýšený hviezdou ozdobenu ušami z pšenice
•to bolo najvyššia budova v Európy až do 1988, keď bola prekonaná MesseTurmom. Dnes to je stále jeden z európsky najvyšší.
•Vnútri v budove je veľké 1500 sedadlové poslucháreň, 19 konferenčných sál, 140 učební, 6000 izieb pre študentov, študentský klub, knižnicu, veľa vedeckých laboratórií, poľnohospodárske múzeum, bazén a rôzne gymnastické haly
 
Zdroje: internet, internet
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.