referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Aurel
Piatok, 25. októbra 2024
Jazdectvo
Dátum pridania: 08.02.2010 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: Nelly
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 618
Referát vhodný pre: Gymnázium Počet A4: 1.7
Priemerná známka: 2.96 Rýchle čítanie: 2m 50s
Pomalé čítanie: 4m 15s
 
Jazdectvo je športové a športovo rekreačné odvetvie pri ktorej sa jazdí na koni alebo na nejakom zariadení za koňom. Jazdectvo sa člení na niekoľko samostatných jazdeckých pododvetví:
•parkúrové jazdectvo
•dostihy
•klusácke dostihy
•drezúra
•military
•westernové jazdectvo
•ródeo
•záprahy
•vytrvalostné jazdectvo
a diciplíny ktoré sú kombináciou jazdectva s inými druhmi športu
•voltíž
•skijöring
•moderný päťboj


Parkúrové jazdectvo (parkúr): Parkúr je skúškou jazdcových schopností a spôsobilosti jazdeckých koní.
Stupne parkúru:
ZM - 90cm
Z- 100cm
ZL - 110cm
L - 120cm
S - 130cm
ST - 140cm
T - 150cm
TT - 160cm
Fázy skoku:
1) Nájazd
- Nájazd musí byť priamy na stred prekážky v kľudnom tempe cvalu. Koník nesmie na prekážku priam letieť a u mladších koní sa priam vyžaduje kolmý nájazd s väčším oblúkom
2) Odraz - Keď pocítiš, že sa kôň odrazil, vysadni zo sedla. Trupom sa nakloň dopredu a ruky polož zvieraťu na krk. To všetko spolu koňovi uľahčí zdolanie prekážky. Treba dbať na to aby jazdec spolu s koňom sa zosúladil.
3) Vo vzduchu - Nestoj v strmeňoch. Pritlač sa tesne k telu koníka. Keď ucítiš, že kôň natiahol hlavu a krk maximálne dopredu, zľahka pritiahni vôdzky.
4) Dopad - Keď pocítiš, že kôň nohami dopadá na zem, musíš sa zľahka vystrieť. Neopieraj sa však ako pri sede v sedle. V tomto okamihu hmotnosť tvojho tela nesú kolená a členky.
5) Po dopadne je potrebné urobiť ešte zopár cvalových skokov priamo (nie je to však povinnosť)

Dostihy: je to individuálny šport. Je to zároveň skúška preverujúca rýchlosť koňa v kluse alebo cvale, prípadne jeho schopnosť prekonávať prekážky.Dostihový jazdec sa spravidla označuje ako džokej. Na sebe má dres vo farbách majiteľa koňa a má povinnosť nosiť helmu a bezpečnostnú vestu.
Delenie dostihov
rovinové
klusácke
prekážkové


Drezúra: Slovo pochádza z francúzskeho slovesa dresser, ktoré v konskom kontexte znamená výcvik jazdeckého alebo ťažného koňa. V súčasnosti sa význam slova vzťahuje aj na drezúrny šport, ktorý je vysoko organizovanou disciplínou. Drezúrna skúška, prvá fáza súťaže všestrannej spôsobilosti má ukázať, či je kôň vo vrcholovej kondícii poslušný a podriadený svojmu jazdcovi.Drezúrne skúšky a súťaže: Drezúrne úlohy nižšieho stupňa sa robia na drezúrnom obdĺžniku s rozmermi 60x20 m. Okrem 4 medzinárodných súťaží - Ceny svätého Juraja, Intenmediaire 1 a Intermediaire 2 (u nás sa označuje tento stupeň ako MS) a Grand Prix sa koná ešte čoraz obľúbenejší Kur lebo úloha vo voľnom štýle. Skúška sa často jazdí podľa hudby a prináša do športu niečo z umenia. Každá časť obsiahnutá v úlohe sa známkuje podľa stupnice označujúcej štandard: 10 výborný,9 - veľmi dobrý, 8 - dobrý, 7 - dosť dobrý, 6 - uspokojivý, 5 - dostatočný, 4 - nedostatočný, 3 - dosť zlý, 2 - zlý, 1 - veľmi zlý, 0 - cvik neurobil.

Moj najoblubenejší jazdecký štíl je parkúr. Najvišie Jazdectvo je moj najoblubenejší šport, ako aj kazdy iny prináša, aj zranenia: otras mozgu ,zlomeniny rúk noh ale aj ďalšie ešte závažnejšie. Mojim najvažnejším zranením bol otras mozgu ked mi kôň zastal pred prekážkou a ja som na ňu padla hlavou. Napriek všetkému si myslím, že pohľad z konského chrbta je najkrajší na svete.

 
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.