referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Sergej
Utorok, 22. októbra 2024
BOZP - vyšetrovanie úrazov, proces vzniku úrazu, rozsah a rozdiely v procese vyšetrenia
Dátum pridania: 10.01.2013 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: dopravak
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 426
Referát vhodný pre: Vysoká škola Počet A4: 1.2
Priemerná známka: 2.95 Rýchle čítanie: 2m 0s
Pomalé čítanie: 3m 0s
 
Rozdiely týkajúce sa znalcov v BOZP a znalcov v zdravotníctve a farmácii
Znalec v odbore BOZP analyzuje vznik a príčiny vzniku pracovných a ostatných úrazov, čiže proces vzniku úrazu, ktorý môže mať na zreteli vznik choroby, ktorého následkom môže byť poškodenie ľudského organizmu a tým určuje pôvodcu, resp. zdroj príčiny.
Lekár určuje len rozsah poškodenia - následok procesu. Znalec v odbore BOZP v doprave určuje proces vzniku úrazu - zdroj, pôvodcu vzniku poškodenia.

Príklad:
  1. Zlomená noha na chodníku, v MHD. Príčina: šmykľavý chodník, neprispôsobená jazda vodiča. Možnosť vymáhať finančné prostriedky na základe posudku od správcu chodníka, od dopravného podniku. Tým ušetrenie finančných prostriedkov poisťovni.
  2. Úraz na vysokozdvižnom vozíku. Príčina: nedodržanie bezpečnostných podnikových predpisov, resp. žiadne bezpečnostné predpisy. Vymáhanie od vinníka, resp. od zamestnávateľa.
  3. Úraz vzniknutý používaním výrobku. Príčina: necertifikovaný (nezhodný výrobok) výrobok. Vymáhanie finančných prostriedkov od dovozcu, resp. výrobcu daného výrobku.
  4. Choroby v doprave. Prešetrenie pracovného prostredia, resp. pracovných prostriedkov, pomôcok. Vymáhanie finančných prostriedkov od zamestnávateľa.....
Prečo je dobré vedieť rozdiel a aký to má prínos pre poisťovňu?
Pri poistnom plnení poisťovňa platí klientovi poistné plnenie, ktoré má dojednané v poistnej zmluve. Plnením poisťovňa prichádza o istú časť svojich zdrojov.
Pri znaleckom posudku vypracovaným znalcom v odbore BOZP sa môže poukázať na príčiny vzniku poškodenia ľudského organizmu, ktoré má alebo môže mať za následok trvalé poškodenie zdravia. Znalecký posudok od znalca v odbore BOZP je efektívnym nástrojom pre poisťovňu pri regresnom konaní, v rámci ktorého poisťovňa môže nepriamo zastupovať svojho klienta a vymáhať finančné prostriedky od pôvodcu a iných, ktorý nedodržal bezpečnostné pravidlá a ich dodržaním by nedošlo k prípadnému následnému poškodeniu ľudskému organizmu.

Nielen pre poisťovňu ale pre každého zamestnávateľa je potrebné vedieť aký je rozdiel pri vzniku úrazu zamestnanca, aké vznikajú náklady na liečenie, regres a prípadné ďalšie náklady na vyplácanie trvalých následkov, ...
 
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.