referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Sergej
Utorok, 22. októbra 2024
Konflikt človeka v dramatickej tvorbe Králika, Bukovčana, Soloviča, Záhradníka, Lalohu
Dátum pridania: 21.08.2007 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: holdenko
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 1 026
Referát vhodný pre: Gymnázium Počet A4: 3
Priemerná známka: 2.99 Rýchle čítanie: 5m 0s
Pomalé čítanie: 7m 30s
 
ROZVOJ DIVADLA A DRAMATICKEJ TVORBY

V medzivojnovom období sa rozvíjalo aj slovenské divadlo. Významný čin bolo založenie Slovenského národného divadla v Bratislave (1919), ku ktorému pribudli aj ďalšie dva v Košiciach a Nitre. Na jeho otvorení sa hrala opereta Libuše. Hrávali sa hry Tajovského, Čapka, Hviezdoslava.. Ku koncu vojny začalo rozvíjať svoju činnosť divadlo SNP v Martine. Prvé začiatky slovenského profesionálneho divadla boli skormné. Chýbali herci, dramaturgovia, režiséri a málo hier pre profesionálne scény. Pomoc slovenskému divadlu poskytlo hlavne české divadlo. K prvým priekopníkom slovenského profesionálneho divadla patria: A.Bagar, Borodáčovci, Hana Meličková. Významná úloha pripadla Jánovi Borodáčovi, ktorý stál pri zrode slovenského profesionálneho divadla. Pôsobil ako dramaturg, režisér a herec. Jeho pričinením sa v repertoári mladej slovenskej činohry objavili popri slovenských aj diela ruskej klasickej a sovietskej dramatickej literatúry. Nepriaznivý bol rok 1938, kedy vznikol protektorát Čechy a Morava, odchod českých hrecov. Mení sa repertoár, hrávajú sa klasické hry od Shakespeare, Moliera, Šilera, Ivana Stodolu, J. B. Ivana.

Divadlá: Štátne divadlo v Košiciach
divadlo Jonáša Záborského v Prešove
divadlo SNP v Martine
divadlo J.G.Tajovského v B.Bystrici
divadlo A.Bagara v Nitre
SND v Bratislave
Radošínske niavné divadlo v Bratislave

Po roku 1918 písali dramatické (divadelné hry) iba dvaja predstavitelia: Július Barč Ivan, Ivan Stodola. Na ich tradície nadväzovali predstavitelia drámy po roku 1945. Títo mladí dramatici experimentovali, opúšťali realistické postupy. Mnohí podľahli schématizmu a poplatnosti doby (písali tak ako bolo treba). Dramatici: Ivan Bukovčan, Štefan Králik, Ján Solovič, Leopold Lahola, Pater Karvaš.

Ivan Bukovčan - Zrelé diela napísal v 60-tych rokoch:
Pštrosí večierok - stretnutie maturantov po 25 rokoch. vo vzájomných rozhovoroch odhaľujú ako sa za uplynulé roky zmenili a vzdialili od ideálov mladosti.
Kým kohút nespieva - charaktery 10 ľudí po zatlačení SNP do hôr. Sú zadržaný v malom mestečku ako rukojemníci a jeden z nich má na výstrahu zomrieť. Jeden to nevydrží - vyskočí a zastrelia ho.

Štefan Králik - začal tvoriť ešte pred rokom 1945. Hra
Trhovisko, v ktorej vystupujú iba 3 postavy: manželia a bývalý milenec. Vracia sa a robí si nároky na bývalú milenku. Víčitky svedomia prežíva žena, pretože nemôže mať deti - zhrešila s milencom (kedysi). Hra končí vzájomným odpustením si oboch manželov.

Ako lekár čerpal z lekárskeho prostredia: hra Posledná prekážka - vedec Lorenz stojí pred otázkov či operovať a tým zachrániť život raneného Michala, ktorí ľúbi jeho milú, asistentku Helenu, či sa má vrátiť k manželke Kláre. Po ostrom vnútornom boji u neho zvíťazí lekár - vracia sa k žene.

Svetá Barbora - 5 dejstvová dráma z baníckeho prostredia. Dej sa odohráva tesne pred začatím I. svetovej vojny. Zakladný konflikt je medzi majiteľom baní Hofnerom, hlavným inžinierom Berénym, a liptovskými baníkmi. Baníci majú pracovať sakrazitom (dynamit) hoci baňa je zamorená a hrozí nebezpečenstvo výbuchu. Sľubujú im vyšší plat - niektorý na to pristanú. Medzi nimi je obľúbený mládenec Mišo, ktorý potrebuje peniaze aby sa mohol oženiť. Jeho milá Anny slúži u Hofnerovcov, kde za ňou dolieza Hofnerov syn Laci. V bani dochádza k výbuchu, pri ktorom Mišo zahynie spolu z mladším bratom Anny. Obeťe neboli márne, baníci si uvedomili ich postoj, že sa treba vzbúriť, začína I. svet. vojna. Svetá Barbora - baníci sa k nej chodia modliť - moc im nepomohla.

Ján Solovič - v jeho drámach sa prejavovala kritickosť voči morálnym defektom ľudí. Často odhaľoval egoizmus, sebectvo, pretvárku, karierizmus... Často poukazoval potrebu chrániť životné prostredie. Preslávil sa Benedikovskou trilógiou: Meridián, Strieborný jaguár, zlatý dážď.

Meridián - rýchlik. Dej sa odohráva v dedine Tomáša Benedika, účastníka SNP, pracovitého ideálneho človeka, funkcionára. Nezostáva mu čas na rodinu, vznikajú problémy. Má 2 synov. Ilja študoval na V.Š. a zanechal štúdium, je ženatý a má dieťa. Mladší Miki skončil Gymnázium a chce sa dostať na lekársku fakultu, ale pre nedostatok miesta nebol prijatý. Otec mu mohol pomôcť ale nepomohol. Pomôcť by mohol sused-lekár, ale požadoval 250-ku (zvýšený dôchodok za SNP). Otec mu nepomohol a v priebehu zomiera.

Strieborný jaguár - Ide o návštevu tety do Ameriky, od ktorej rodina Benedikovcov očakáva peniaze.
Zlatý dážď - najmladší syn Miki sa stáva predsedom MNV a rieši rôzne problémy.
Ekologické témy:Kráľovná noci, V kamenom mori, Právo na omyl. Divadelná hra Zvon bez Veže - osudy vedca Mateja Bella.

Leopold Lahola - Ako žid nemohol ukončiť štúdium na FFUK, mal kritický postoj k socialistickej literatúre. Písal o kritických situáciách v konaní človeka. Televízny film
Škvrny na slnci - na pozadí kriminálneho námetu rieši problém pomsty na deťoch. Konkrétne Róbert sa pomstí na udavačoch pričinením, ktorých boli zavraždený jeho rodičia tak, že z ich syna vychová násilníka a zlodeja. Keď sa rozhodne žiť normálnym životom, hynie rukami chlapca, ktorého vychoval.

Peter Karvaš - drámy:Polnočná omša, veľká parochňa.
Polnočná omša - dráma rodiny Kubišovcov. Počas vojny sa rodina názorovo rozdelí. Jeden syn je partizán a druhý gardista, nevesta nadbieha nemeckému dôstojníkovy. Rodičia sa prispôsobujú režimu. Do domu sa príde ukryť ranený syn - partizán, všetci sa snažia zatajiť ho pred Nemcami, ale matka sa zverí farárovi a tým spôsobí synovi smrť.
 
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.