referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Aurel
Piatok, 25. októbra 2024
Ján Mária Vianney životopis
Dátum pridania: 10.09.2003 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: Gothar
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 428
Referát vhodný pre: Stredná odborná škola Počet A4: 1.4
Priemerná známka: 2.94 Rýchle čítanie: 2m 20s
Pomalé čítanie: 3m 30s
 
Sv. Ján Mária Vianney
JMV sa narodil 8. mája 1786 v meste Dardilly vo Francúzsku. Bol to tichý achlapec a od malička mal veľký hlad po Bohu. Ako osemnásťročný povedal otcovi, že sa chce stať kňazom, on mu však nemohol uhradiť štúdium, pretože ako farmár nemal dostatok peňazí a už predtým hradil štúdium jeho súrodencom. Keď mal dvadsať rokov, presvedčil otca a odišiel na seminár.
Škola bola preňho ťažká, hlavne latinčina, ale vzoprel sa a na jeseň roku 1813 odišiel na seminár do Lyons kde sa vyučovalo po latinsky. Učitelia si všimli, že mu to veľmi nejde a tak mu dávali menšie ústupky, na konci prvého semestra odišiel na tri mesiace k súkromnému učiteľovi a potom sa vrátil na skúšku, počas nej sa psychicky zrútil a tak dostal poslednú šancu. Po dlhom rozhovore však na skúške neuspel.
12. augusta 1815 bol však vysvätený za kňaza, námestník seminára vyhlásil : Kostol nepotrebuje iba vydelaných kňazov, ale aj niečo viac, svätých.
Niekoľko mesiacov po jeho priradení do dedinky Ecully dostal povolenie spovedať a po krátkom čase z ním chodilo množstvo ľudí, spoveď mohla trvať aj pol hodiny.V roku 1818 bol priradený na faru v dedinke Ars s 230 obyvateľmi. Tam viedol prísny spôsob života, keď žil približne šesť rokov iba zo zemiakov. Robil to kvôli svojmu chybnému stádu(tak nazýval ľudí vo svojej farnosti)ne nebudú modliť za seba, musí to urobiť za nich. Postupne sa ľudia v dedine obracali na kresťanstvo, ale v rovnakom čase začal diabol tridsať rokov trvajúce útoky na otca Vianneyho, raz mu dokonca začala v noci horieť posteľ. Keď mu jeho priateľ povedal, že musí byť z toho veľmi vystrašený, on mu odpovedal: Človek si zvykne na všetko.
Ján Vianney robil aj zázraky, hovorí sa, že raz na jeho prosby upiekol jeho kuchár desať dvadsať kilových bochníkov chleba iba z niekoľkých libier múky. Čoskoro začali ľudia vyhľadávať jeho rady a duchovné nahliadnutia. Spovedal šesťnásť hodín denne a kvôli tomu musel mať zriadenú kanceláriu, kde sa ľudia mohli objednať na spoveď. Prichádzalo k nemu asi tristo ľudí denne. Tomu, kto sa uňho spovedal, povedal niekoľko slov, ale tieto slová mali ohromnú silu. Tí ktorí prišli, boli prekvapení jeho duchovným nahliadnutím do ich vnútra, niekedy spomenul ich osobný zážitok na ktorý sa dovtedy nepamätali.
 
   1  |  2    ďalej ďalej
 
Zdroje: Internet
Súvisiace linky
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.