referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Aurel
Piatok, 25. októbra 2024
Coco Chanel životopis
Dátum pridania: 23.10.2003 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: Janula15
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 291
Referát vhodný pre: Stredná odborná škola Počet A4: 1
Priemerná známka: 2.96 Rýchle čítanie: 1m 40s
Pomalé čítanie: 2m 30s
 
Narodila sa v roku 1883.
Coco Chanel nevedela šiť, ale vedela zopínať a strihať. Jej šaty spôsobili revolúciu a vďaka nim sa ona sama stala jednou z najúspešnejších módnych návrhárok v hostórii.
Coco Chanel oslobodila ženy spod edwardovskej a viktoriánskej zviazanosti (50 rokov nato sa Laura Ashleyová stala známou tým, že rovnakú zviazanosť vrátila späť do módy).
Jej rodičia zomreli, keď bola Coco ešte mladá. Našla si spolu so sestrou prácu v mestečku Deauville v severnom Francúzsku u výrobcov klobúkov. V roku 1912 si Coco otvorila svoje vlastné klobúčnictvo. Jej modely však boli iné. Narozdile veľkých klobúkov, bohato zdobených ovocím či perím, ona ponúkala jednoduché modely z obyčajnej látky. Ona sama také nosila. V roku 1914 si otvorila obchodík na Rue du Cambon v Paríži. V tom čase ženy nosili dlhé sukne a korzety, ktoré im bránili v pohybe. Coco však obľubovala jednoduché šaty, do ktorých sa dalo "skočiť". A to bol presne ten štýl, aký hľadali nezávislé a čoraz slobodnejšie ženy po 1.svetovej vojne.
Vyvinula nové typy takmer všetkých častí odevov vrátane viest, vreciek či umelýcj šperkov.Priniesla na trh svoju vlastnú voňavku Chanel No.5, a vymyslela aj nohavice so zapínaním pod bruchom.
V roku 1931 Chanel pozvali do Hollywoodu, aby navrhla šaty pre filmovú hviezdu Gloriu Swansonovú. Nebol to veľký úspech, ale ako výstižne napísal New Yorker, "Urobila z dámy dámu, lenže Hollywood chcel, aby tá dáma vyzerala ako dve dámy."
Coco prežila celú 2. svetovú vojnu v Paríži. Mnoho ľudí jej vyčítalo, že sa správala k nemeckým okupantom príliš priateľsky. Očakávalo sa, že po vojne sa jej popularita stratí, ona však prišla s novými revolučnými náppadmi v obliekaní. Predtým svoje modely predávala iba bohatým ľuďom, ale tentoraz sa jej módne návrhy dostali k širokým masám. Vyrábala tisícky lacných, no módnych odevov.
Umrela v roku 1971.
 
Zdroje: 100 najväčších žien histórie
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.