referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Demeter
Sobota, 26. októbra 2024
Al Pacino: Životopis
Dátum pridania: 25.04.2005 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: swerigel
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 331
Referát vhodný pre: Iné (napr. kurzy) Počet A4: 1.2
Priemerná známka: 2.96 Rýchle čítanie: 2m 0s
Pomalé čítanie: 3m 0s
 
Pred 65. rokmi - 25. apríla 1940 sa v Bronxe v New Yorku narodil talianskym prisťahovalcom zo Sicílie Alfred James Pacino.

Po štúdiách herectva v prestížnom štúdiu Lee Strasbergera presvedčil o svojom talente už vo svojom filmovom debute Moja Natália (1969). Hviezdnu úlohu dostal v kultovom filme Krstný otec (1972) po boku Marlona Branda ako jeho syn Michael. Za úlohu pod vedením režiséra Francisa Forda Coppolu získal svoju prvú nomináciu na Oscara, predtým získal dve prestížne ceny za divadelné úlohy na Broadwayi. Zaskvel sa aj v úlohe mladého narkomana vo filme Panika v Needle parku. Zahral si aj v dvoch Coppolových pokračovaniach Kmotra, ušla sa mu aj nominácia na Oscara v roku 1974.

Rešpekt divákov a filmových tvorcov si získal aj filmom Strašiak po boku Gene Hackmana a úlohou nekonvenčného policajta Serpica, za ktorú dostal v roku 1973 Zlatý Glóbus. Tretiu nomináciu na Oscara, po Donatellovom Dávidovi, získal v roku 1975 spolu s cenou MFF v San Sebastiane za film Psie popoludnie. Aj za filmy Spravodlivosť pre všetkých a Big Boy Caprice získal nominácie i cenu festivalu, tentokrát v Karlových Varoch. Nomináciu si zaslúžil aj za drámu nakrútenú podľa hry Davida Mameta Konkurenti v roku 1992.

Po šiestich nomináciách sa vytúženej ceny Akadémie Oscara dočkal Al Pacino v roku 1993 za stvárnenie neznášanlivého slepého plukovníka na odpočinku Franka Sladeho v dráme Vôňa ženy. Bol aj laureátom 77. ročníka udeľovania cien Americkej filmovej akadémie v Los Angeles v roku 2005.

Al Pacino bol ocenený za celoživotné dielo Zvláštnym Zlatým levom na MFF v Benátkach (1994) a MFF v San Sebastiane (1996). Okrem filmu boli výrazné aj jeho úspechy na Broadwayi, ale aj na divadelných scénach Londýna, kde sa predstavil napríklad ako Mark Antónius v dráme Williama Shakespeara Julius Cézar. Z jeho bohatej filmografie, ktorú završuje účinkovaním aj v televíznych produkciách, treba spomenúť napríklad aj Karlitovu cestu, drámu Herec - herec, Scarface, Sea of Love, Gigli a Anjeli v Amerike a 88 minút z roku 2005. Svoju verziu úžerníka Shylocka zo Shakespearovho Kupca benátskeho uviedol Al Pacino v Londýne na charitatívnej akcii, s ktorou mu pomáhal následník britského trónu princ Charles.
 
Zdroje: TASR
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.