referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Sergej
Utorok, 22. októbra 2024
M.R.Štefánik a jeho projekt presídlenia Slovenska
Dátum pridania: 21.08.2007 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: holdenko
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 351
Referát vhodný pre: Gymnázium Počet A4: 1
Priemerná známka: 2.99 Rýchle čítanie: 1m 40s
Pomalé čítanie: 2m 30s
 
Nepáči sa vám život na Slovensku? Chcete sa mať lepšie? Začnite odznova, ja vám poviem ako.
Nie je to výmysel, ani reklamný ťah, ale vyše 90 rokov stará, trochu zmodernizovaná myšlienka, ktorá sa zrodila v hlave M. R. Štefánika.

Všetko sa to začalo v roku 1910, keď ho vedecké ústavy Bureau des Longitudes a Bureau Central Météorologigne poverili pozorovaním Halleyovej kométy na Tahiti. Postavil tam hvezdáreň, no kvôli zlému počasiu nebolo možné kométu pozorovať. Aj napriek zmarenému úsiliu pokračoval vo výstavbe ďalších hvezdárni. Ostal tam viac ako rok a okrem výskumu sa venoval aj podnikaniu na tahitských ostrovoch. Obmedzoval ho však nedostatok pracovných síl a riešením boli novoosadlíci zo Slovenska. Skontaktoval sa s podnikateľom a priateľom Amedeem a vymysleli plán. Amedee mal zohnať miesto a Štefánik ľudí, ktorý dovtedy mierili do Ameriky a presvedčiť ich, aby pokračovali až do Oceánie.

Nápad dostal vlastenecký názov Nové Slovensko. Amedee a Štefánik založili spoločnosť, ktorá kúpila ostrov, no plán sa nepodarilo zorganizovať v dostatočnom rozsahu. Amedee tam ešte niekoľko rokov hospodáril a pracovali tam aj Češi, no bolo to len pár odvážnych rodín.

Táto myšlienka sa však ďalej rozvinula na francúzsko-československú spoločnosť Markézy založenú v roku 1926. Na Markézy sa vypravila skupina Čechoslovákov. Pôsobili hlavne na ostrove Nuku Hiva. Údolie, kde žili, nazvali Praga Toovii, ale domorodci mu dodnes hovoria Valle de Tchéco - údolie Čechov alebo České údolie. Kde to je, vám na ostrove ukáže každý. Susedný ostrov Hiva Oa, je známy hlavne ako miesto, kde je pochovaný maliar Paul Gauguin.
Odvážna a neľahká úloha, do ktorej sa osobnosť, akou Milan Rastislav Štefánik bezpochyby bol síce úspešná nebola, no vlastenectvo a pomoc národu podporila nás všetkých.
 
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.