referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Demeter
Sobota, 26. októbra 2024
Albert Einstein životopis
Dátum pridania: 07.01.2003 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: erbus
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 2 332
Referát vhodný pre: Stredná odborná škola Počet A4: 8.7
Priemerná známka: 2.96 Rýchle čítanie: 14m 30s
Pomalé čítanie: 21m 45s
 
Keď mal Einstein pätnásť rokov, odsťahovali sa jeho rodičia do Talianska. Hermanna Einsteina prenasledovali v Mníchove neúspechy: továreň nevynášala, hrozila mu bieda. Bolo treba hľadať úspech inde. Taliansko ho lákalo ako pracovnými perspektívami, tak životnou malebnosťou, ktorú si toľko cenil. Okrem toho bohatí príbuzní Pauliny Einsteinovej – obchodníci s obilím v Henue – sľubovali pomoc.
V roku 1894 Hermann a Jakub otvorili elektrotechnickú továreň Miláne. Nevynášala. Tak sa teda bratia presťahovali do Pavie. Ale i tu ho prenasledovali neúspechy a čoskoro boli v Miláne znovu otvorená továreň Per la construzione di dinamo e motori elettrici a corrente continuata e alternata (pre výrobu dynám a motorov na jednoduchý a striedavý prúd). Továreň sa držala vďaka podpore príbuzných – talianských a nemeckých predstaviteľov Kochovej rodiny.
Albert zostal v Mníchove – musel dokončiť gymnázium. To sa však nepodarilo. Albert predbehol svojich spolužiakov v matematike a fyzike, pobyt na gymnáziu sa ale pre neho stával čoraz ťažším. Pod vplyvom čítania v ňom vzrastala kritika ku gymnaziálnej vede. Bifľovanie latinčiny a gréčtiny sa stávalo neznesiteľným rovnako ako rutina a nadbytok neužitočných informácií v ostatných predmetoch, neznesiteľným sa stal kasárenský duch gymnázia, ignorantské sebavedomie gymnaziálnych orgánov. Einstein, sústredený a ľahostajný k školským kratochvíľam, nezískal v škole blízkych priateľov a rodina bola ďaleko. Stále silnejšie sa v ňom uzatváralo prianie nechať učenie a odísť k rodine. Tak si obstaral potvrdenie lekára nutnosti polročného odpočinku vzhľadom ku svojej nervovej sústave. Jeho zámery však vedenie gymnázia prekazilo. Už dávnejšie sa nepozeralo dobrým okom na Einsteinov skepticizmus a slobodomyseľnosť. Vyzvali ho, aby opustil gymnázium, lebo jeho prítomnosť podrýva u žiakov úctu k škole. Rok pred ukončením Einstein gymnázium opustil a odišiel k príbuzným. Po príchode do Milána stratil nemecké občianstvo.
Taliansko Einsteina okúzlilo. Antické chrámy, múzeá a obrazové galérie, paláce a malebné chyže. Veselí, prívetiví ľudia s nenútenými spôsobmi. Všade hudba a spev a živá, melodická reč. Aký kontrast s prísnou škrobenosťou, ktorá ho obklopovala v Nemecku, aký kontrast so živlom príkazov, pravidiel, noriem a tabuliek. Cestoval do Janova a nikde ho neopustil pocit duševnej slobody.
Bolo sa však treba postarať o svoj osud. Otcove obchodné záležitosti boli stále horšie.
 
   1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  ďalej ďalej
 
Podobné referáty
Albert Einstein životopis SOŠ 3.0269 983 slov
Albert Einstein životopis SOŠ 3.0012 371 slov
Albert Einstein životopis SOŠ 2.9361 1237 slov
Albert Einstein životopis SOŠ 2.9868 1351 slov
Albert Einstein životopis SOŠ 2.9722 587 slov
Albert Einstein životopis SOŠ 2.9513 1632 slov
Albert Einstein životopis SOŠ 2.9294 979 slov
Albert Einstein životopis SOŠ 3.0005 1651 slov
Albert Einstein životopis SOŠ 2.9766 1630 slov
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.