referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Aurel
Piatok, 25. októbra 2024
William Shakespeare životopis
Dátum pridania: 12.01.2003 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: swell
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 1 275
Referát vhodný pre: Stredná odborná škola Počet A4: 4.5
Priemerná známka: 2.96 Rýchle čítanie: 7m 30s
Pomalé čítanie: 11m 15s
 
Asi o žiadnom spisovateľovi nebolo napísané toľko papierov a prednesené toľko slov, ako o Shakespearovi. Obyčajne býva označovaný za najväčšieho autora všetkých dôb. Píšu sa o ňom vedecké štúdie, romány, točia sa o ňom filmy a jeho hry sa neustále prevádzajú na filmové plátna. A pritom už za jeho života sa tradovalo, že zďaleka nie je autorom všetkého, čo sa mu pripisuje. A že veľa diel, ktoré podpísal, nevymyslel.

Žiadny autor nedosiahol u svojich hier toľko repríz a toľko nových spracovaní po celom svete. O nikom sa neučí v školách v každej zemi. Ale prečo je okolo Shakespeara toľko vzruchu? Prečo práve on vstúpil do všetkých učebníc literatúry? Prečo všetci vzdychajú nad príbehom o dvoch mladých milencoch, ktorých tento básnik a dramatik ani nevymyslel, ale len upravil?
Odpoveďou môže byť jeden prostý fakt. Publikum celého sveta ešte stále na Shakespearove hry chodí. A prídu aj do kina, keď je niektorá z hier sfilmovaná. Shakespeare je najvydávanejším a najčítanejším autorom ľudskej histórie. Jeho dielo bolo preložené do viac než sto jazykov. Prvá Shakespearova hra bola do filmu prevedená už v roku 1899 (Kráľ Ján), posledným filmom je minuloročný Titus Andronicus s A. Hopkinsom.
Shakespearove hry sú populárne i vtedy, keď už to jeho hry nie sú. Napríklad West Side Story nie je nič iného, ako Rómeo a Júlia. Ba dokonca i klasické sci-fi Zakázaná planéta je prepracovaním jeho Búrky.
Dôvod, prečo sa všetci k Shakespearovým hrám stále vracajú, sa ukrýva v jeho schopnosti zamerať sa na univerzálne témy a podať všetko v najčistejšej a najjasnejšej podobe. Predstavil divákom celkom obyčajnú žiarlivosť – a čo z nej môže vyplynúť. Ukázal, čo dokáže ľudská hlúposť. Čo závisť. Nenávisť, láska, lakomosť pomstychtivosť,
Práve preto majú jeho hry čo povedať aj dnešným divákom. Jeho postavy sú komplexné, živé a moderné. Shakespearovi hrdinovia, na rozdiel od väčšiny jeho predchodcov, sú totiž skutoční. Stačila by jediná hra takýchto kvalít a zaistila by mu nesmrteľnosť. (Veď koľko autorov jedného veľkého diela poznáme.) On ich ale napísal 37, alebo možno aj viac, pretože o presnom čísle sa historici ešte stále dohadujú.
Na Shakespearovi udivuje nielen nezvyčajná modernosť jeho hier, ale už ich závratné množstvo. Páve keď si uvedomíme , ako málo je o jeho živote známe. To dokonca občas viedlo niektorých špekulantov k tomu, aby pochybovali o Shakespearovej identite, ba dokonca priamo o jeho existencii. Nie je známy ani dátum jeho narodenia.
 
   1  |  2  |  3  |  4    ďalej ďalej
 
Podobné referáty
William Shakespeare životopis SOŠ 2.9601 4348 slov
William Shakespeare životopis SOŠ 2.9511 239 slov
William Shakespeare životopis SOŠ 2.9492 1179 slov
William Shakespeare životopis SOŠ 2.9628 977 slov
William Shakespeare životopis SOŠ 2.9953 344 slov
William Shakespeare životopis SOŠ 2.9648 1645 slov
William Shakespeare životopis SOŠ 2.9680 2326 slov
William Shakespeare životopis SOŠ 2.9368 1225 slov
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.