referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Demeter
Sobota, 26. októbra 2024
Vavro Šrobár životopis
Dátum pridania: 14.04.2003 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: Matelko
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 1 102
Referát vhodný pre: Stredná odborná škola Počet A4: 4.4
Priemerná známka: 2.98 Rýchle čítanie: 7m 20s
Pomalé čítanie: 11m 0s
 
Vavro Šrobár sa narodil 9. augusta 1867 v Lieskovskej, roľníckej rodine. Študoval na gymnáziu v Ružomberku, Levoči a Banskej Bystrici. Pre slovenské národné uvedomenie bol tesne pred maturitou vylúčený zo všetkých stredných škôl v Uhorsku. Gymnázium ukončil v roku 1888 v Přerově. Po maturite odišiel študovať na Lekársku fakultu Karlovej univerzity do Prahy.
V tej dobe sa začína na Slovensku rozvíjať činnosť mladej inteligencie - poslucháčov a stúpencov T.G. Masaryka na pražskej univerzite, ktorí prebrali jeho demokatické názory. Títo slovenskí vysokoškoláci v Prahe porovnávali hospodárske, kultúrne a politické pomery oboch našich národov. Postavili sa do boja za demokratické práva ľudu a presadzovali predovšetkým politickú požiadavku liberálneho meštiactva, ale aj pospolitých vrstiev v Uhorsku v tej dobe – vydobytie všeobecného volebného práva. Priekopníci tohto hnutia medzi mladou slovenskou inteligenciou sa už od začiatkov svojho pôsobenia snažili o založenie takého časopisu, ktorý by sa stal ich skutočným reprezentantom. Ohniskami tohto hnutia sa stali spolky slovenských vysokoškolákov. Najväčší význam z nich mal pražský spolok Detvan, ktorého poprední príslušníci, okrem iných aj Vavro Šrobár, boli prvými priekopníkmi Masarykových názorov na riešenie slovenskej problematiky tak, ako ich sám formuloval. Detvan veľmi úzko spolupracoval s Československou jednotou. Jej pobočky organizovali verejné podujatia na podporu Slovákov v ich zápase proti národnostnému útlaku. Veľkú obľubu v českej verejnosti si získali slovenské kultúrne večery v Prahe. Už v roku 1889 Masaryk navrhol založenie samostatného slovenského časopisu, nezávislého od politiky martinského vedenia Slovenskej národnej strany. Iniciátorom hnutia za založenie takéhoto časopisu sa stal Vavro Šrobár. Časopis sa mal stať orgánom nastupujúcej generácie, ktorá vystúpila s kritikou martinského národnopolitického centra a presadzovala svoj vlastný program. Programová koncepcia vznikla na porade vedúcej osobnosti tejto skupiny Vavra Šrobára s pražským profesorom Tomášom Garriguom Masarykom v Bystričke pri Martine 4. augusta 1897. Po neúspešných rokovaniach na schôdzi mladej inteligencie v Martine, kde sa rozhodovalo o potrebe založenia nového časopisu, ktorý by bol nezávislý od martinského centra Slovenskej národnej strany, stúpenci tejto myšlienky sa hneď obrátili na T.G. Masaryka, aby získali jeho ideovú podporu a pomoc pri zostavení programu nového tlačového orgánu.
 
   1  |  2  |  3  |  4    ďalej ďalej
 
Zdroje: Churaň, M. a kol.: KDO BYL KDO, 2.rozšírené vydanie, Libri, Praha 1998, Cidlinská, L. a kol.: SLOVENSKO – KULTÚRA, 1.časť Obzor, Bratislava 1979, Ruttkay, F.: DEJINY SLOVENSKÉHO NOVINÁRSTVA DO ROKU 1918, Veda, Bratislava 1999, PEDAGOGICKÁ ENCYKLOPÉDIA SLOVENSKA 2, Veda, Bratislava 1985
Podobné referáty
Vavro Šrobár životopis SOŠ 2.9601 468 slov
Vavro Šrobár životopis SOŠ 3.0000 471 slov
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.