referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Dana, Danica
Utorok, 16. apríla 2024
Sokol sťahovavý
Dátum pridania: 19.09.2003 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: majo Ty
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 807
Referát vhodný pre: Stredná odborná škola Počet A4: 3.1
Priemerná známka: 2.97 Rýchle čítanie: 5m 10s
Pomalé čítanie: 7m 45s
 
(Sokolotvaré) Sokol sťahovavý (Falco peregrinus)

Rýchlo ako blesk brázdi nebo sokol sťahovavý. Je to silný vták, ktorí medzi dravcami nemá rovnocenného konkurenta. Obýva celú Európu, od nehostinných vrchovín až po skalnaté pobrežia. Sokol sťahovavý patrí k najobratnejším lovcom medzi vtákmi. Tento fakt už oddávna spôsobil, že sokol bol prenasledovaný lovcami a ohrozovaný sokoliarmi, ktorí vyberali vajcia z jeho hniezd. Výsledkom je pokles početných stavov sokola.

Sokoly sťahovavé vyhľadávajú otvorenejšiu krajinu, npríklad rašeliniská, stepi, alebo polopúšte. Tam môžu dokonale využiť svoj ostrý zrak. V strednej Európe sú rozšírené prevažne v hornatejších oblastiach. V zimnom období sokoly prelietavajú k väčším vodným plochám, de lovia čajky. Vedecké meno sokola sťahovavého- peregrinus- pochádza z latinčiny a znamená „cezpoľný“ alebo „pútnik“. Sokola sťahovavého môžeme pozorovať na jeho dlhých cestách na zimoviská a naspäť, pri veľkých jazerách a ústí riek. Na území strednej Európy sú sťahovavé iba mladé sokoly, kým staré vtáky väčšinou zostávajú v blízkosti svojho hniezda.

Sokoly sťahovavé vytvárajú páry na celý život. Hniezdia zvyčajne na vysokých neprístupných útesoch alebo na skalných rímsach. Samec a samica sa často vracajú na rovnaké miesto hniezdenia. To musí byť dostatočne veľké pre tri až štyri mláďatá a zároveň bezpečné a chránené pred šelmami. Sokoly si nestavajú vlastné hniezda a vajcia kladú trebárs len do plytkej vyhĺbeniny na holej zemi alebo do cudzích upravených hniezd. Znášať začínajú už koncom marca a znášku tvoria tri až štyri červenohnedé jarabaté vajíčka. Zahrievanie znášky začína až po znesení posledného vajca. Počas sedenia na vajciach si rodičia zaobstarávajú potravu nezávisle na sebe.

Hlavnou potravou sokola sťahovavého sú rôzne druhy vtákov, od malých spevavcov – ako škovránok poľný, až po holuby hrivnáky a snehule. V zime, keď sa sokoly zdržiavajú pri ústiach riek, lovia najmä čajky, bahniaky alebo kačice. Väčšinu vtákov sokol uloví vo vzduchu. Výnimočne loví vtáky na zemi. Strmhlavým letkom sa vrhá za prenasledovaným vtákom a dlhými pazúrmi sa mu zatne do krku alebo hrudníka. Ostré pazúry sokola prenikajú až k srdcu a do pľúc. Menšiu korisť si odnesie, väčšie vtáky vo vzduchu usmrtí a nechá ich spadnúť na zem, kam k nim potom zostúpi. Priemerne potrebuje sokol sťahovavý asi sto gramov potravy denne. Toto množstvo sa zvyšuje vždy, keď sokol kŕmi a vychováva mláďatá.
 
   1  |  2  |  3    ďalej ďalej
 
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.