referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Dana, Danica
Utorok, 16. apríla 2024
Tiger pásavý indický
Dátum pridania: 20.09.2003 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: majo Ty
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 742
Referát vhodný pre: Stredná odborná škola Počet A4: 2.7
Priemerná známka: 2.95 Rýchle čítanie: 4m 30s
Pomalé čítanie: 6m 45s
 
(mäsožravec) Tiger pásavý indický (panthera tigris tigris)

Nádhera a sila tigra pásavého vzbudzujú rešpekt aj strach zároveň. Vďaka svojej schopnosti usmrtiť zviera až dvakrát také veľké ako je on sám, je jednou z najobávanejších šeliem. Ak sledujeme tigra, máme pocit, že kvôli výraznému zafarbeniu jeho srsti s čiernym pruhovaním, ho nemožno prehliadnuť. Práve toto sfarbenie však tigra maskuje v jeho prirodzenom prostredí tienistých lesov a pralesov.

Tiger je samotárske zviera, ktoré vychádza na lov v noci. Hranice svojho územia si označuje silne zapáchajúcim močom a výlučkami pachových žliaz. Pachové značky používa ako výstrahu pre tigre z okolia, ktorým signalizuje, že sa nachádzzajú na jeho území. Tiger si brúsi svoje pazúry o kôru stromov a tieto škrabance potom slúžia na označene jeho teritória. Korisť tiger zaťahuje do húštin a jej zvyšky prikrýva lístím, aby sa k nim neskôr vrátil.

Poznáme niekoľko poddruhov tigra, ktoré majú celkom odlišné nároky na životné prostredie a obývajú rôzne oblasti východnej a juhovýchodnej Ázie. Tiger pásavý indický sa dnes najhojnejšie vyskytuje na lestnatých územiach pobrežia Sundarbanu vo východnej Indii a Bangladéši. Tigre potrebujú veľké lovecké teritórium. Územia jedného samca sa rozprestiera približne na 55 kilometroch štvorcových, samica zaberá územie s rozlohou asi 45 kilometrov štvorcových. Pretože tiger je samotárske zviera, aj malá populácia tigrov potrebuje a prežitie dosť rozsiahle územie. Aj keď je tiger typickou lesnou šelmou, na stromy sa nikdy nešplhá. Na druhej strane však miluje vodu, rád sa kúpe a je výborným plavcom. Často sa objavuje na ostrovoch oddelených od pevniny širokým pásom mora.

Tiger pásavý sa rozmnožuje počas jarných mesiacov. Samec sa vydáva za samicou a zostáva s ňou 60 – 80 dní. Počas tohto obdobia je samica schopná oplodnenia iba počas 3 – 7 dní. Po spárení sa samec potom vracia na svoje územie. Asi po pätnástich týždňoch gravidiyi si tigrica nájde dobre ukryté miesto pre brloh, vystelie ho svojimi chlpmi a vrhne dve až štyri, výnimočne aj šesť mláďat. Tie sú síce počas prvých desiatich dní po narodení slepé, ale ich jemný kožúšok už má charakteristické pruhovanie. Asi osem týždňov sa živia materským mliekom, potom im tigrica začne predkladať malé kúsky koristi. Po šiestich mesiacoch necháva tigrica občas mláďatá samotné a vydáva sa na lov.
 
   1  |  2    ďalej ďalej
 
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.