referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Servác
Štvrtok, 13. mája 2021
Jaguár, leopard a gepard
Dátum pridania: 24.11.2003 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: sos
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 608
Referát vhodný pre: Stredná odborná škola Počet A4: 2.1
Priemerná známka: 2.98 Rýchle čítanie: 3m 30s
Pomalé čítanie: 5m 15s
 
Gepard štíhly (Acinons jubatus)
je výnimkou medzi mačkami.Odlišuje sa tým, že si nevie stiahnuť pazúri.Po celom tele je jednoducho bodkovaný.Je to živočích otvorených rovín, kde mu schopnosť dosiahnuť rýchlosť až 120km/h pomáha uloviť korisť.Sú to vyslovene stepné zvieratá.Lovia vo dne a v noci oddychujú.Žijú jednotlivo alebo v pároch.Ak vidno po kope viac gepardov je to samica s mláďatmi, ktoré sú už také veľké ako ona, teda približne ročné.
Táto šelma s nápadne vysokými nohami loví inač ako ostatné mačky.Vzužíva svoje bežecké schopnosti.Nepozorovane sa priplazí čo najbližšie k stádu menších antilop, pričom si vopred vyberie obeť.Potom z úkrytu prudko vyrazí, dobehne utekajúcu antilopu a zrazí ju úderom predných láb.Za krk ju odvlečie do kríkov alebo do vysokej trávy, aby ju tam zožral.Gepard je úspešný hlavne v behu na krátke trate.Ak nedokáže korisť dobehnúť do vzdialenosti približne 200 m, prestane ju prenasledovať lebo sa predchadzajúcim šprintom vyčerpá.Kedysi žili gepardy po celej Afrike okrem oblasti pralesov, v Ázii od Arabského polostrova až do Indie.Ázijské gepardy(okrem nepatrných zvyškov v strednej Ázii)sú dnes vyhubené, v Afrike sa ich stavy na mnohých miestach prudko zmenšujú.A tak sa dostal gepard na listinu ohrozených druhov.Rýchle gepardy sa kedysi, najmä v Indii, krotili a cvičili pre lov na ľahkonohé gazely.
Leopard škvrnitý (Panthera pardus)
Je najrozšírenejší zo všetkých mačkovitých šeliem.Žije v celej Afrike a takmer v celej Ázii.Väčšie samce majú okolo 100 kg, samice sú podstatne menšie.Povahovo je to nevypočitateľná, krvilačná šelma.Patrí naozaj k nebezpečným nepriateľom všetkých zvierat, ba i človeka, hoci sa mu vyhýba.Keď je leopard prenasledovaný , vylezie zvyčajne na strom.Patrí aj k najnebezpečnejšim nepriateľom paviánov.Opice prenasleduje aj na stromoch a v čriedach jeleňov, antilop, gazel a svíň vie narobiť poriadne masakre.Nie su zriedkavé prípady,že uloveného býčka vynesie a odloží vo vidlici konárov aj vo výške 6m.Stalo sa aj, že leopard s dospelým baranom divej ovce v zuboch vyskočil do výšky 3m.Známe su aj čierne druhy leoparda, ktoré však možno len velmi vzácno nájsť v Afrike.V mnohých oblastiach už človek krásnu šelmu vyhubil.Ostáva len dúfať, že tam, kde leopard ešte nachádza podmienkiy pre svoju existenciu, ho bude dôsledne chrániť.
 
   1  |  2    ďalej ďalej
 
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.