referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Slavomír
Pondelok, 22. apríla 2024
Slon africký
Dátum pridania: 28.11.2003 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: zapalka
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 3 701
Referát vhodný pre: Stredná odborná škola Počet A4: 13.6
Priemerná známka: 2.95 Rýchle čítanie: 22m 40s
Pomalé čítanie: 34m 0s
 
Slony sú najväčšími a najťažšími suchozemskými cicavcami dnešných čias. Žijú v čriedach s mimoriadne pevnými spoločenskými väzbami. Ich obrovské rozmery – mnohé sú vyššie ako 3 metre a dosahujú hmotnosť až 2400 – 7500 kilogramov a mnohoúčelový chobot (dosahuje dĺžku až 1,8 m) pripomínajú, že sa stali poslednými pozostalými chobotnatcov. Podľa fosílnych zvyškov objavených v Pakistane sa predchodca slona podobal na veľkého diviaka.

Biotop a ekológia
Areál rozšírenia slona afrického sa neprestajne zmenšuje a zdá sa, že jeho stavy sú stabilizované iba v šiestich krajinách: v Kamerune, Gabone, Namíbii, Botswane, Zimbabwe a Južnej Afrike. Z Mauretánie slony už vymizli, hoci ešte nedávno sem niekoľko zvierat z juhu prichádzalo tráviť obdobie dažďov. V Senegale sa v rokoch 1979 – 1989 počet slonov znížil zo 450 na 50. V Mali je 600, v Nigeri 800 a v Čade 3000 zvierat. Na Pobreží slonoviny žije 3300 slonov, takisto aj v Nigérii, v Kamerune 21000, v Stredoafrickej republike 19000 (v roku 1979 ich bolo 63000), v Gabone 76000 a v Zaire 85000 (v roku 1979 ich bolo 377000). Za desať rokov klesol počet v Keni zo 65000 na 19000, v Tanzánii z 316000 na 80000, v Zambii zo 150000 na 41000. V období 1979 – 1989 sa početnosť slonov zvyšovala iba na juhu Afriky: v Botswane z 20000 na 51000, v Namíbii z 2700 na 5000, v Zimbabwe z 30000 na 43000, v Južnej Afrike zo 7800 na 8200. Vedci sa zhodujú v názore, že ak početnosť populácie klesne pod 2000, hrozí jej zánik.
V Ázii začali stavy slonov klesať už dávno, súbežne s tým, ako človek pretváral tamojšiu prírodu. V súčasnosti sa počet voľne žijúcich slonov indických odhaduje na 30000 – 40000 jedincov rozptýlených do malých populácií v Nepále, Barme, južnej Číne, Laose, Thajsku, Malajzii, na Sumatre, severnom Borneu, v Assáme a na Srí Lanke.
Postupom času čoraz lepšie chápeme, akú úlohu zohrávajú slony v rozličných biotopoch. Svojou prítomnosťou udržiavajú rozmanitosť prostredia. Na savane (otvorené alebo polouzavreté prostredie) napríklad obmedzujú šírenie časti vegetácie, ktorá by inak rozbujnela a zmenila savanu na celkom uzavretú krajinu.
 
   1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  ďalej ďalej
 
Zdroje: Haidler, J. (1997): Pán savany, november Koktejl – geografický magazín, Masson, J. M. - McCarthy, S. (1999): Keď slony plačú, Motýľ Bratislava., Larousse Život v prírode. (1995): Savany. Slovart Bratislava., Timelife Cicavce (1998) Slovart Bratislava, Výber Readers Digest Súkromie živočíchov (1998) Praha
Súvisiace linky
Podobné referáty
Slon africký SOŠ 2.9556 447 slov
Slon africký SOŠ 2.9440 429 slov
Slon africký SOŠ 2.9617 344 slov
Slon africký SOŠ 2.9477 535 slov
Slon Africký 2.9034 184 slov
Slon africký 2.9563 178 slov
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.