referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Leopold
Piatok, 15. novembra 2019
Slon africký
Dátum pridania: 15.09.2004 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: Jozefr
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 425
Referát vhodný pre: Stredná odborná škola Počet A4: 1.4
Priemerná známka: 2.95 Rýchle čítanie: 2m 20s
Pomalé čítanie: 3m 30s
 
(Loxodonta africana)

Slona hneď spozná každé malé dieťa podľa chobota. Je to svalnatý, veľmi pohyblivý orgán, ktorý vznikol predĺžením nosa. Slon ním môže ňuchať aj vysoko vo vzduchu, napríklad nad trojmetrovou "sloňou" trávou. Pomocou prstovitých výbežkov na konci chobota ohmatáva predmety a dokáže ich aj chytiť, i keď sú veľmi dorbné. Väčšie telesá dvíha tak, že ich chobotom objíme. Chobotom si podáva do papule potravu a chobotom aj pije, lebo krk má krátky a málo pohyblivý. Malé sloníčatá ešte nevedia používať chobot a z matkinho struku pijú vždy papuľkami. Telo majú pokryté hrubou kožou, prsty stĺpovitých nôh sú chránené kopytami.

Slonie kly - premenené rezáky hornej čeľuste - sú pri koreni duté a stále dorastajú. Pomocou nich slon odlupuje kôru, drví kmene stromov, ryje v zemi a podobne. Okrem klov má slon v každej polovici hornej i dolnej čeľuste už iba po jednej stoličke. Je asi 40 cm dlhá a 10 cm vysoká, a keď sa obrúsi, nahradí ju iná. To sa môže opakovať vcelku šesťkrát za život. Pachové žľazy sa slonom vyvinuli na sluchách. Asi od dvoch rokov vylučuje žľaza tmavý sekrét, ktorý je akousi osobnou vizitkou slona. Ak sa dva slony stretnú, prikladajú choboty jeden druhému k sluchovej žľaze a oňuchávajú sa.
Slony sa zružujú do stád, ktoré majú často aj niekoľko sto jedincov. Samice s malými mláďatami majú výsadné postavenie. O mláďatá sa okrem matky často starajú aj "tety". Slonica je kotná asi 22 mesiacov. Rodí jedno mláďa, ktoré je vysoké asi 1 m a váži okolo 90 kg. Matka ho dojčí dva roky. Mladý slon dospieva v trinástom roku, spravidla však ešte neskôr. Slon africký môže narásť na skutočného obra Slony sú najväčšie suchozemské cicavce. Nie sú výnimkou exemláre vysoké v kohútiku 3,5 m (najväčší dosiaľ známy slon, zastrelený roku 1955 v Angole, mal v kohútiku výšku 3,95m a hmotnosť 12 ton.)

Slonovina bola vždy vyhľadávanou surovinou, pre ktorú človek slony vo veľkom zabíjal. Kly sa presne merali a vážili, takže dnes máme o nich dosť presných údajov. Najdlhší známi kel meral na vonkajšej strane oblúka 345 cm. Najťažší mal hmotnosť 117,5 kg. Hovorí sa, že slony sa dožívajú vysokého veku. Najnovšie výskumy ukazujú, že zvyčajne dosiahnu 40 až 50 rokov, celkom výnimočne až 70 rokov. Dospelý slon nemá v prírode žiadneho nepriateľa okrem človeka. Iba malé sloniatka výnimočne padnú za obeť levom. Slony žijúce v Engolskom národnom parku v Keni prichádzajú v noci do hlbokých jaskýň a hľadajú tam soľ. V úlnej tme búchajú klami do skaly, vyrypujú z nej kusy kamennej soli, ktoré potom rozdrvia v papuliach. Soľ potrebujú ako jednu zo zložiek potravy. Jaskyne už pred tisícročiami pravdepodobne porperážali slony pri hľadaní soli.
 
Podobné referáty
Slon africký SOŠ 2.9556 447 slov
Slon africký SOŠ 2.9440 429 slov
Slon africký SOŠ 2.9617 344 slov
Slon africký SOŠ 2.9462 4824 slov
Slon Africký 2.9034 184 slov
Slon africký 2.9563 178 slov
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.