Tento článok bol vytlačený zo stránky https://referaty.centrum.sk

 

Kliešte

Do triedy pavúkovcov patria škorpióny, pavúky a roztoče. Kliešte sa od ostatných roztočov líšia veľkosťou a kožovitým povrchom tela. Všetky z nich sú v niektorom štádiu vývoja cudzopasníkmi. Počtom chorôb, ktoré prenášajú na človeka sa radia hneď za komáre. Kliešte sa dožívajú 1 až 5 rokov.

Kliešte sa delia na dve skupiny: s mäkkým a tvrdým telom. Kliešte s mäkkým telom nemajú na chrbtovej strane štít. Sú to kožné parazity vtákov alebo malých cicavcov. Vyskytujú sa v hniezdach alebo v norách a hostiteľov napádajú len vtedy, keď sa potrebujú nacicať. Kliešte s tvrdým telom majú na chrbte štít, ktorý samčekovi pokrýva skoro celý chrbát, samička ho má menší. Tieto kliešte sa na tele hostiteľa zdržujú stále a opúšťajú ho len v dobe párenia, zvliekania a kladenia vajíčok.

Kliešťová encefalitída je vlastne zápal mozgu a mozgových blán. Je to akútne horúčkovité ochorenie, ktoré postihuje centrálny nervový systém. Môže mať jednofázový alebo dvojfázový priebeh. Pri jednofázovom priebehu sa stupňujú bolesti hlavy, horúčka, slabosť. Pri dvojfázovom sa k menovaným príznakom môžu pridružiť i ďalšie – tráviace ťažkosti, bolesti chrbta a končatín. Po niekoľkých dňoch nastáva úľava, ale po niekoľkých dňoch sa príznaky znova objavia.
Ochorenie prevažne končí uzdravením, ale môžu sa vyskytnúť i následky ako bolesti hlavy, obrna, úbytok svaloviny. Výnimočne môže končiť i smrťou. Môže sa stať, že priebeh ochorenia bude bez akýchkoľvek klinických prejavov.

Na Slovensku sa každoročne vyskytuje niekoľko desiatok ochorení. Majú sezónny charakter (od apríla do októbra, najviac v júni a septembri) a vyskytujú sa vo všetkých vekových kategóriách, najmä u dospelých.
Chrániť by sme sa v prírode mali správnym odevom, prípadne repelentami. Po návrate domov by sme si mali skontrolovať kožu, lebo včasné odstránenie kliešťa významne znižuje riziko ochorenia. Vírus sa na človeka môže prenášať i po konzumácii nepasterizovaného kravského, kozieho i ovčieho mlieka a ich výrobkov. Najspoľahlivejším spôsobom ochrany je očkovanie.


Koniec vytlačenej stránky z https://referaty.centrum.sk