referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Bernard
Piatok, 20. mája 2022
Rys ostrovid
Dátum pridania: 02.05.2005 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: BANAN
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 546
Referát vhodný pre: Gymnázium Počet A4: 1.9
Priemerná známka: 2.94 Rýchle čítanie: 3m 10s
Pomalé čítanie: 4m 45s
 
Rys ostrovid (Lynx lynx) je Mäsožravec, ktorý patrí do čeľade mačkovitých (Felidae). V minulosti takmer vyhubený, no vďaka ochrane sa jeho populačná hustota zväčšila. Areálom jeho rozšírenia sú najmä hory stredného a severného Slovenska. Má mocné nohy, krátky chvost, sivožltú srsť s čiernymi škvrnami a charakteristické štetky srsti na ušniciach. Jeho hmotnosť sa pohybuje okolo 35 kg.

Rysí jedinci oboch pohlaví žijú po väčšinu roka samotársky, okrem krátkeho obdobia párenia. Spolu možno vzácne stretnúť iba mladé, čiastočne odrastené jedince, ktoré síce už matku opustili, ale väzba rodinného puta i v záujme ich ďalšieho, dočasného prežitia u nich ešte stále trvá. Rys v našich podmienkach loví najmä podvečer až v noci a nad ránom. Živí sa výlučne mäsom. Loví predovšetkým drobnú zver. Jeho obľúbenou korisťou je však aj srnčia zver a dokáže strhnúť i oslabené a mladé jedince jelenej, či diviačej zveri. Vo V.T. bolo mnoho jedincov tohoto druhu vytlačených z dolnej hranice lesa na hornú hranicu lesa a ďalej až do alpínskeho pásma najmä rozmachom poľovníctva v tatranskom podhorí, ktorý sa udial na základe zmeny vlastníckych pomerov v dôsledku reprivatizačných zákonov. V tomto vysokohorskom prostredí rys loví aj svište a kamzíky. Ku koristi sa prikráda prikrčený, takmer plazením na čo najbližšiu vzdialenosť a potom sa jej zmocňuje skokom. Často na korisť striehne aj z vopred vyhliadnutých vyvýšených miest, ako sú napríklad konáre stromov, alebo skaly. Domiantnými zmyslami sú sluch , zrak a čuch. Rys je veľmi ostražitý. Ak je človekom od koristi vyrušený, obyčajne sa ku nej zdráha vrátiť a prenecháva ju krkavcom a líškam. Rysy sa pária vo februári. Rysica je gravidná 10 týždňov, kotí 2 – 3 slepé mláďatá, ktorým sa po 16 dňoch otvárajú oči. Po troch mesiacoch ich matka zaúča lovu. Mladé žijú s matkou do najbližšieho párenia. Rys je chránený, v biocenózach plní významnú ekologickú funkciu, no jeho pôsobenie v alpínskom pásme a to najmä lov dnes ubúdajúcich svišťov a kamzíkov vyvoláva čiastočné obavy.

Rys ostrovid(Lynx lynx) dĺžka 85 – 140 cm, hmotnosť 30 kg
Rys je najväčšia európska mačkovitá šelma. Má krátky chvost a v zime na lícach dlhšiu srsť. Žije v rozsiahlych hlbokých lesoch, v stredných a vyšších polohách hornatých oblastí Slovenska. Jeho hlavnou korisťou je srnčia zver, loví predovšetkým zoslabnuté a choré jedince, takže v prírode plní úlohu saitára a vykonávateľa zdravotnej prevencie.Rys ostrovid je mačkovitý mäsožravec. Spolu s chvostom (15-20 cm) je 130 cm dlhý a 75 cm vysoký. Fúzy má ako mačka. Dospelý rys váži 20 a viac kilogramov.Má výborný zrak a sluch, čuch má slabší. Je veľmi plachý. Pred človekom uteká. Je to silná šelma, ktorá napáda všetko živé, počnúc myšami a končiac jelenicami. Niekedy roztrhá viac zveri ako spotrebuje. Na lov chodí za súmraku. Rys nie je dobrý bežec, ale unikajúcu korisť vie dobehnúť 5 až 6 metrov dlhými skokmi. Vo vlastnom obvode nestrpí divé mačky ani líšky. Keď určité miesto vyloví, presťahuje sa na iné. Rys žije samotársky. Rysica rodí 2-4 mláďatá.Obýva hlboké lesy Európy a Ázie. Loví za šera a v noci. Jeho korisťou sú choré a slabé srnce, vtáky a drobné cicavce. Žije samotársky okrem obdobia párenia a starostlivosti o mláďatá. Samec nosí samici a mláďatám potravu. Matka učí mláďatá loviť a samec sa vracia do svojho teritória. Rys sa v minulosti bežne vyskytoval v našich lesoch. Avšak nadmerný lov a výrub lesov spôsobili jeho úbytok a v celoeurópskom meradle sa pokladá za ohrozený druh.
 
Podobné referáty
Rys ostrovid SOŠ 2.9604 758 slov
Rys ostrovid 2.9317 979 slov
Rys ostrovid 2.9246 312 slov
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.