referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Kvetoslava
Štvrtok, 24. októbra 2024
Evolúcia
Dátum pridania: 30.11.2002 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: Newmi
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 633
Referát vhodný pre: Stredná odborná škola Počet A4: 2.4
Priemerná známka: 2.99 Rýchle čítanie: 4m 0s
Pomalé čítanie: 6m 0s
 
PRED NECELÝMI 150 ROKMI anglický prírodovedec Charles Darwin šokoval svet knihou, v ktorej hlásal myšlienku, že ľudia a opice sú príbuzní. V súčasnosti tvorí Darwinova myšlienka základ evolučnej teórie. Názor, že vyše 2 milióny rozličných druhov, ktoré dnes obývajú Zem, sú výsledkom evolučného procesu, je značne rozšírený. Slovo evolúcia znamená vývoj a používa sa pri opise procesu vývoja všetkých organizmov za dlhý čas. Teória má tri hlavné časti. Prvá sa týka premenlivosti: živé organizmy sa 1íšia veľkosťou, tvarom, farbou a silou, čiže neexistujú dva úplne rovnaké jedince. Druhá časť teórie hovorí, že schopnosť premenlivosti dáva organizmu možnosť prispôsobiť sa prostrediu, a tým prežiť a ďalej sa rozmnožovať. Niektoré živočíchy alebo rastliny sú schopné lepšie sa prispôsobiť (adaptovať), napríklad zmenou tvaru či farby, a vďaka tomu majú väčšiu nádej na prežitie. Slovom, ak chcú rastliny a živočíchy prežiť, musia byť schopné prispôsobiť sa prostrediu. Tretia časť te6rie sa týka dedičnosti. Schopnosť adaptácie sa môže preniesť na potomkov - môžu ju zdediť. Aj potomkovia potom majú väčšiu nádej na prežitie. Rastlinám a živočíchom, ktoré sa postupne počas mnohých generácií lepšie prispôsobili, sa darí, kým horšie prispôsobené naopak hynú.


PRÍRODNY VÝBER Charles Darwin vysvetlil svoju evolučnú teóriu v knihe O pôvode druhov, ktorá vyšla roku 1859. Mnohí z jeho súčasníkov sa vysmievali z myšlienky o príbuznosti ľudí a zvierat. Svedčí o tom dobová karikatúra, zobrazujúca Darwina ako opicu.



SVEDECTVÄ Z MINULOSTI

Dôkazy o evolúcii poskytujú skamenené pozostatky živočíchov a rastlín (fosílie). Vypovedajú o tom, ako sa živočíchy a rastliny postupne menili. Napríklad slony žili v rôznych časových obdobiach. Odhadujeme to podľa veku ich skamenených kostí. Vedci síce s istotou nemôžu tvrdiť, že sa každý nasledujúci druh slona vyvinul z predchádzajúceho, je však nepravdepodobné, že by sa všetky druhy vyvinuli nezávisle od seba. Pravdepodobnejšie je, že medzi ich vývojom je súvis. Čím viac skamenelín vedci nachádzajú, tým zreteľnejšie sa stávajú vzťahy medzi jednotlivými druhmi živočíchov a rastlín.


DÖKAZY Z PRÍTOMNOSTI

Aj dnešné živočíchy a rastliny poskytujú dôkazy o evolúcii. Na Havajských ostrovoch žije niekoľko navzájom podobných druhov vtákov. Je nepravdepodobné, že by to bola náhoda. Vedci predpokladajú, že sa vyvinuli z jedného druhu. Pôvodný druh priletel na ostrovy pred 5 miliónmi rokov.
 
   1  |  2    ďalej ďalej
 
Podobné referáty
Evolúcia SOŠ 2.9670 1087 slov
Evolúcia SOŠ 2.9891 260 slov
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.