referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Eugen
Pondelok, 18. novembra 2019
Rad: Tučniaky (Sphenisciformes)
Dátum pridania: 25.01.2007 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: Gfete_ei_dzi
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 599
Referát vhodný pre: Základná škola Počet A4: 1.6
Priemerná známka: 2.93 Rýchle čítanie: 2m 40s
Pomalé čítanie: 4m 0s
 

Obývajú južnú pologuľu od Antarktídy až po južnú Afriku, Južnú Ameriku a Galapágy. Spôsob ich života i vybavenia pre život vo vode je naozaj podivuhodný. Tučniaky sú zo všetkých vtákov najlepšie prispôsobené vodnému prostrediu. Ich predkovia stratili schopnosť lietať už asi pred 100 miliónmi rokov. Ich kostra nie je pneumatizovaná. Majú husté šupinové perie, ktoré dokonale chráni pred mrazom a svojou hladkosťou pred trením pri plávaní pod vodou. Na tele majú silnú vrstvu tuku, perie majú dobre premastené olejom a dokážu tak vydržať aj 60 stupňové mrazy. Zakrpatené krídla sa im premenili na plutvy a používajú ich na akési lietanie vo vode. Na súši chodia tučniaky vzpriamene a nemotorne, lebo nohy majú posunuté pod telom, ktoré slúžia vo vode ako kormidlo. Z vody dokážu vyskočiť na rovné nohy. Aj keď vo vode sa pohybujú veľmi obratne, na súši sa tackajú z nohy na nohu, alebo kĺžu po bruchu.

Aj napriek nemotornej chôdzi však vydržia veľmi dlho putovať mnoho kilometrov na svoje hniezdiská. Tučniaky pri love rýb plávajú rýchlosťou až 40 km za hodinu. Ich nepriateľmi sú tulene a kosatky dravé. Tučniaky žijú vo veľkých skupinách – kolóniách.

Škôlky
Mláďatá sa preto združujú do tzv. škôlok, kde ich tesný kontakt zmenšuje výdaj tepla. V tomto období ich rodičia kŕmia iba každý druhý až tretí týždeň. Mláďatá preto schudnú na približne 2/3 pôvodnej hmotnosti. V októbri dochádza k opätovnému zvýšeniu množstva potravy a rodičia preto prichádzajú podstatne častejšie. V priebehu decembra je prachové perie mláďat nahradené normálnym a mláďatá sa vydávajú samostatne loviť na more.

Najmenším tučniakom je asi 40 centimetrový tučniak modrý. Nájdeme ho na pobreží Nového Zélandu, Tasmánie a južnej Austrálie.

Tučniak cisársky je najväčším plávajúcim vtákom. Môže merať až 120 cm a vážiť 40 kg. Živí sa rybami. Pri ich love sa dokáže ponoriť do hĺbky až 250 m. Pod vodou vydrží až 18 minút, čo je najdlhšie zo všetkých vtákov.

Najväčší druh je tučniak obrovský (Aptenodytes forsteri), ktorý je vysoký asi 1,5 metra a váži okolo 35 kg. Hniezdi na pevnine Antarktídy v čase, keď panuje polárna noc a teplota klesá až pod - 50 stupňov Celzia. Je jediný z tučniakov, kde sa o vyliahnutie mláďat stará samec. Ostáva až dva mesiace bez jedla, lebo stojí po celý čas a drží jediné vajce na nohách, aby neležalo na ľade. Keď sa mláďa vyliahne, vráti sa samica z mora, aby ho nakŕmila a konečne sa ide najesť aj samec.

Tučniak patagónsky (Tučniak kráľovský)- (Aptenodytes patagonicus) je po tučniakovi cisárskom druhým najväčším tučniakom. Obidvaja zároveň predstavujú jediných zástupcov rodu Aptenodytes. Tučniak kráľovský dorastá do hmotnosti až 21 kg a dĺžky tela 95 cm. Jeho potrava sa skladá hlavne z rýb, krilu, kôrovcov a hlavonožcov. Žije až v niekoľkotisícových kolóniách na ostrove Marion, Crozetových ostrovoch, Kerguelenových ostrovoch, Macquariovom ostrove, Heardovom ostrove na Falklandách. . Dokáže sa pod vodou pohybovať rýchlejšie než mnohé vtáky lietajú.

 
Zdroje: kniha EURÓPY, Živý svet ,
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.