referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Kvetoslava
Štvrtok, 24. októbra 2024
Vírusy
Dátum pridania: 30.11.2002 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: Poloko
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 743
Referát vhodný pre: Stredná odborná škola Počet A4: 2.8
Priemerná známka: 2.95 Rýchle čítanie: 4m 40s
Pomalé čítanie: 7m 0s
 
Vírusy sa môžu rozmnožovať v bunkách baktériách, živočíšnych a rastlinných. Podľa hostiteľov rozdeľujeme ich do troch skupín:
· Baktériové vírusy alebo bakteriofágy. Sú to vírusy, ktoré sa môžu rozmnožovať len v bakteriálnych bunkách. ·Živočíšne vírusy, t.j. rozmnožujú sa len v živočíšnych bunkách.
·Rastlinné vírusy, t.j. rozmnožujú sa len v rastlinných bunkách.


Baktériové vírusy:


Toto je obvyklý tvar bakteriofága. Tento bakteriofág sa skladá z troch častí: hlavička, bičík a bičíkové vlákno. U hlavičky je treba rozoznávať jej vnútornú časť, ktorá je tvorená nukleovou kyselinou. Môže to byť kyselina deoxyribonukleová alebo ribonukleová , ale nie súčastne obidve. A tak zvaný obal alebo kapsid ktorý je tvorený bielkovinami. Vonkajšia časť bičíka je tvorená a kontraktilními bielkovinami a vnútorné bielkoviny nekontraktilními tzv. trubičkou. Bičík ma vplyvom kontraktilních bielkovín podobne vlastnosti ako sval. Môže sa vzťahovať a naťahovať. Bakteriofágy môžu mať rôzne tvary ako napr. len z hlavičky alebo z hlavičky a malého bičíka, niektoré sú vláknité a nemajú bičík a hlavičku. Majú vzhľad dlhých tyčiek a vo vnútri sa nachádza nukleová kyselina. Všetke bakteriofágy a ostatné vírusy sú po chemickej stránke zložené len z nukleovej kyseliny a bielkovín. Rozmnožovanie bakteriofágov :
Vírus sa priblíži k bunke , potom sa s ňou spája a vnáša svoju DNA do nej. Bunka je prinútená replikovať DNA vírus. V bunke sa vytvoria nové vírusy. Bunka praská a nové vírusy sa uvoľňujú. Živočíšne vírusy:

Hostiteľskými bunkami živočíšnych vírusov sú bunky živočíchov ale aj človeka. Iba živočíšna bunka môže byť infikovaná živočíšnym vírusom. V týchto bunkách sa vírusy rozmnožujú. Tvarom sú živočíšne vírusy jednoduchšie ako baktériové vírusy. Vo vnútri každého varionu živočíšneho vírusu je nukleová kyselina, ktorá je obalená bielkovinami. Môže to byť kyselina deoxyribonukleová alebo ribonukleová ale nie obidve. Bielkovinový obal udáva celkoví tvar živočíšneho vírusu. Podľa druhu hostiteľskej bunky v ktorých sa môžu rozmnožovať môžeme vírusy rozdeliť do dvoch skupín:
· Vírusy bezobratlých , ktoré infikujú a rozmnožujú sa v bunkách bezobratlých živočíchov.
· Vírusy obratlovcov ,ktoré sa infikujú a rozmnožujú v bunkách obratlovcov. Vírusy obratlovcov:
vstup vírusu do organizmu- sliznicové dýchacie cesty
- inými sliznicami
- poranením kože
Niektoré vírusy po infekcií buniek miesta vstupu v týchto bunkách zostávajú a rozmnožujú sa v nich.
 
   1  |  2  |  3    ďalej ďalej
 
Podobné referáty
Vírusy SOŠ 2.9654 470 slov
Vírusy SOŠ 2.9599 536 slov
Vírusy SOŠ 2.9505 403 slov
Vírusy SOŠ 2.9288 967 slov
Vírusy SOŠ 2.9438 1857 slov
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.