referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Lenka
Štvrtok, 4. júna 2020
Albatros sťahovavý
Dátum pridania: 25.01.2002 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: Joko
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 142
Referát vhodný pre: Stredná odborná škola Počet A4: 0.5
Priemerná známka: 3.00 Rýchle čítanie: 0m 50s
Pomalé čítanie: 1m 15s
 
Trieda - vtáky, rad - víchrovníkotvaré, čeľaď - víchrovníkovité

Najväčší oceánsky vták, ktorý má v rozpätí krídel aj 4 metre. Telo je pokryté bielym perím, na hlave a krku sivastým. Vrchná strana dlhých krídel, ako aj krátkeho chvosta, je tmavohnedá, takmer čierna. Dospelé vtáky majú ružovobiely zobák. Mladé vtáky majú hlavu a krk sivý a tmavý zobák. Na krátkych nohách medzi prstami majú plávacie blany. Je to jeden z najdokonalejších oceánskych letcov. Najväčšiu časť života stávi vo vzduchu. Majestátnym kĺzavým telom sa potuluje nad nekonečnými plochami chladných oceánov južnej pologule. Živí sa morskými rybami a mäkýšmi. Na pevninu prilieta iba v čase rozmnožovania. Hniezdi na pustých ostrovoch vo veľkých kolóniách, kde v nepeknom hniezde vychová iba jedno mláďa. Na vajci sedia striedavo obidvaja rodičia takmer tri mesiace a kŕmenie im zaberie 250 dní. Mláďatá pred vyliahnutím dosahujú váhu väčšiu ako rodičia. Albatrosy hniezdia iba raz za 2 roky. .
 
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.