referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Branislava
Sobota, 14. decembra 2019
Žirafa (giraffa camelopardalis)
Dátum pridania: 25.02.2002 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: jardoslav
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 308
Referát vhodný pre: Stredná odborná škola Počet A4: 1.1
Priemerná známka: 2.93 Rýchle čítanie: 1m 50s
Pomalé čítanie: 2m 45s
 
Pozornosť návšťevníkov zoologických záhrad upúta žirafa najmä pokojnám a dôstojným krokom.Tento kopitník je najvišší cicavec – dosahuje obyčajne okolo 4,5 metra, niektoré samce až 6 metrov!Najtypiskejším znakom žirafy je dlhý krk, ktorý jej umožňuje spásať vysokánske africké stromy.A pritom krčnú časť chrbtice žirafy tvorí, tak ako u takrmer všetkých stavovcov, iba sedem stavcov, lenže veľmi predĺžených.Žirafa má rovnaký počet krčných stavcov ako človek alebo miš.V korunách stomov sa uplatňuje aj dlhý a pohyblyvý jazyk.Zvira ním lapá vetvičky a strháva z nich lístie.Pretože patrý medzi prežúvavce, v čase oddychu vyvrhuje z predžalúdka jednotlivé hlty spät do papule a dôkladne ich znova spracúva.Ich cestu hore a dolu pažerákom možno na dljom krku žirafy dobre sledovať.Pozornejšiemu divákovy neújdu ani ďalšie zaujímavosti.Čo spôsobuje zvláštnu chvôdzu žirafy?Skutočnosť, že sa pohybuje súčasne vždy oboma nohami na jednej strane ťela.Takémuto spôsobu chôdze hovorýme mimochod.Rovnako chodia aj niektorí ďalší obyvaťelia stepí a saván – ťavy,gazely, ale aj vlky hrivnaté.Málokto sa môže pochváliť že videl žirafy spať.Občas síce oddychujú postojačky, ba i poležiačky, ale tvrdý spánok je veľmi krátky, trvá len jednu-dve minúty.Spia poležiačky, s hlavou položenou na bočnú stranu stehna.Žirafy sú veľmi mierumilovné, tiche tvory.Iba vzácne sa ozývajú krátkym zabučaním alebo frknutím.Ich spoločenstvá nemajú pevné zloženie a jedince často pechádzajú z jedného stáda do druhého.Ak v čase roje bojujú dva samce, ide o súboj simbolický, pri ktorom sa sokovia iba strkajú plecami.Malé žirafy nesporne patria medzi najmilšie mláďatá.Rodia sa obyčanje ako jedináčikovia, len zriedkavo ako dvojčatá.Pri narodení meria žirafiatko asi 170 cm a váži 40 až 50 kg.Rožky má zatiaľ uložené voľne v koži.Iba neskoršie mu prirastú k lebke.V súčasnosti sa žirafy vyskytujú na savanách a v bušoch Afriky.Sú posledným zviškom kedysi hojnej čeľade, ktorá v treťohorách žila aj v Indii a v Južnej Európe.
 
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.