referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Branislava
Sobota, 14. decembra 2019
Netopier obyčajný (Myotis myotis)
Dátum pridania: 26.02.2002 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: jardoslav
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 194
Referát vhodný pre: Stredná odborná škola Počet A4: 0.7
Priemerná známka: 2.97 Rýchle čítanie: 1m 10s
Pomalé čítanie: 1m 45s
 
Netopier obyčajný (Myotis myotis)
Malé netopiere sa orientojú na základe prijímania zvukových vĺn odrazených od predmetu, a to bez ohľadu na to, či je tým predmetom strom, hmyz, ktorý letí okolo nich. Netopiere vysielajú pootvorenou papuľkou sériu veľmi krátkych, iba dve až tri tisíciny sekundy trvajúcich zvukov. Pomocou zachytených odrazených zvukových vĺn potom určia predmet v priestore. (Pripomeňme si, že tieto zvuky sú pre človeka nad hranicou počuťeľnosti.) Netopier obyčajný patrí medzi hojné európske druhy a práve s ním robili vedci veľa pokusov, aby zistili spôsob orientácie netopierov v tme. Obýva celú strednú a veľkú časť východnej Európy a združuje sa do veľkých kolónií, ktoré sa skladajú aj z niekoľko tisíc kusov. V lete žijú samice oddelene od samcov a venujú sa výchove mláďat. Takéto samičie kolónie nájdeme najčastejšie na povalách a vo vežiach. Cez zimu sa samce a samice spoločne uchýlia do pivníc, jaskýň a stôlní, kde po stovkách visia tesne vedľa seba v zimnom spánku. Letné sídla sú často od zimovísk pomerne vzdialené. Krúžkovanie netopierov, ktoré v poslednom čase vykonávajú viaceré štáty v úzkej spolupráci, ukázalo, že i netopiere sa na zimujú sťahujú južnejšie, aj keď nie tak ďaleko ako sťahovavé vtáky.
 
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.