Tento článok bol vytlačený zo stránky https://referaty.centrum.sk

 

Káva

Káva je plodom tropickej rastliny – kávovník. Na pestovateľské účely sú ale dôležité druhy Arabica a Robusta

Dejiny kávy

Káva pochádza z Etiópie – kaffa. Najskôr len žuli a potom ju začali aj piť. Začiatky v arabských krajinách siahajú do 14. storočia, do Európy prenikla v 17. storočí, ale pitie kávy sa v Európe udomácnilo až v 19. storočí.

Pestovanie a zber

Kávovníky sa pestujú v oblastiach rovníkového pásma – najoptimálnejšie klimatické podmienky. Doba zberu je rozdielna. Na sever od rovníka – kávové plody sa zberajú od septembra do konca roka. Na juh od rovníka – zber prebieha naopak v jarných mesiacoch, ale niekedy sa zber predĺži až do konca augusta. Zbieranie plodov v čase ich optimálnej zrelosti. Plody majú vajcovitý tvar a pripomínajú trochu naše čerešne. Musia byť starostlivo odstránené všetky plody napadnuté škodcami – kazili by kvalitu zberu. Na plantážach prebieha zber ručne a rozlišujú sa dva spôsoby zberu. Tzv. mokrá a suchá metóda

Výroba kávy

Vodou sa odstránia nežiadúce semená a na zrelých semenách následne prebieha proces kvasenia, alebo fermentácie.
Aby sa mohli zrná uskladniť, musí sa znížiť ich vlhkosť. Musia sa nechať sušiť – sušiace stroje, alebo sa zrná sušia na slnku.
Usušené zrná sa označujú ako pergamenová. Najväčším nebezpečím je pre kávu vlhkosť, ktorá jej kvalitu znehodnocuje, a tak musí byť uskladnená v suchom a stálom ovzduší

Zrná sa triedia a preberajú podľa veľkosti a hrúbky – kvalita kávy. Ďalším kritériom je vzhľad a pôvod zŕn. Praženie kávy prebieha v otáčajúcich sa bubnoch pri vysokých teplotách od 160 do 200 ºC. Usušené zrná pred pražením majú šedozelenú alebo žltú farbu a ich chuť a vôňa je rovnako nevýrazná ako ich farba. Až po upražení dostávajú zrnká typickú hnedú farbu a ich chuť a vôňu. Pri pražení zrná naberajú na objeme a strácajú asi štvrtinu zo svojej pôvodnej váhy. Stmavnuté zrná sa musia čo najrýchlejšie ochladiť, aby sa zabránilo strate éterických olejov a aby sa zachovala kvalita a vôňa kávy.

Niekde je zvykom na konci praženia zvyk pridávať určité druhy korenia, ktoré ovplyvňujú chuť i vôňu kávy (klinček, zázvor alebo škorica). Zrná sa pražia na štyri stupne, buď sú svetlo pražené alebo stredne či tmavo pražené a celkom upražené. Káva sa k spotrebiteľovi dostáva buď ako zrnková alebo mletá. Vhodné je kupovať kávu nemletú a tento úkon urobiť až tesne pred varením kávy, aby sa zachovala jej aróma, ktorá z mletej kávy rýchlo vyprcháva.

Koniec vytlačenej stránky z https://referaty.centrum.sk