referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Alojza
Streda, 23. októbra 2024
Káva
Dátum pridania: 08.01.2008 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: Nici
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 497
Referát vhodný pre: Stredná odborná škola Počet A4: 1.3
Priemerná známka: 2.95 Rýchle čítanie: 2m 10s
Pomalé čítanie: 3m 15s
 
Káva je plodom tropickej rastliny – kávovník. Na pestovateľské účely sú ale dôležité druhy Arabica a Robusta

Dejiny kávy

Káva pochádza z Etiópie – kaffa. Najskôr len žuli a potom ju začali aj piť. Začiatky v arabských krajinách siahajú do 14. storočia, do Európy prenikla v 17. storočí, ale pitie kávy sa v Európe udomácnilo až v 19. storočí.

Pestovanie a zber

Kávovníky sa pestujú v oblastiach rovníkového pásma – najoptimálnejšie klimatické podmienky. Doba zberu je rozdielna. Na sever od rovníka – kávové plody sa zberajú od septembra do konca roka. Na juh od rovníka – zber prebieha naopak v jarných mesiacoch, ale niekedy sa zber predĺži až do konca augusta. Zbieranie plodov v čase ich optimálnej zrelosti. Plody majú vajcovitý tvar a pripomínajú trochu naše čerešne. Musia byť starostlivo odstránené všetky plody napadnuté škodcami – kazili by kvalitu zberu. Na plantážach prebieha zber ručne a rozlišujú sa dva spôsoby zberu. Tzv. mokrá a suchá metóda

Výroba kávy

Vodou sa odstránia nežiadúce semená a na zrelých semenách následne prebieha proces kvasenia, alebo fermentácie.
Aby sa mohli zrná uskladniť, musí sa znížiť ich vlhkosť. Musia sa nechať sušiť – sušiace stroje, alebo sa zrná sušia na slnku.
Usušené zrná sa označujú ako pergamenová. Najväčším nebezpečím je pre kávu vlhkosť, ktorá jej kvalitu znehodnocuje, a tak musí byť uskladnená v suchom a stálom ovzduší

Zrná sa triedia a preberajú podľa veľkosti a hrúbky – kvalita kávy. Ďalším kritériom je vzhľad a pôvod zŕn. Praženie kávy prebieha v otáčajúcich sa bubnoch pri vysokých teplotách od 160 do 200 ºC. Usušené zrná pred pražením majú šedozelenú alebo žltú farbu a ich chuť a vôňa je rovnako nevýrazná ako ich farba. Až po upražení dostávajú zrnká typickú hnedú farbu a ich chuť a vôňu. Pri pražení zrná naberajú na objeme a strácajú asi štvrtinu zo svojej pôvodnej váhy. Stmavnuté zrná sa musia čo najrýchlejšie ochladiť, aby sa zabránilo strate éterických olejov a aby sa zachovala kvalita a vôňa kávy.

Niekde je zvykom na konci praženia zvyk pridávať určité druhy korenia, ktoré ovplyvňujú chuť i vôňu kávy (klinček, zázvor alebo škorica). Zrná sa pražia na štyri stupne, buď sú svetlo pražené alebo stredne či tmavo pražené a celkom upražené. Káva sa k spotrebiteľovi dostáva buď ako zrnková alebo mletá. Vhodné je kupovať kávu nemletú a tento úkon urobiť až tesne pred varením kávy, aby sa zachovala jej aróma, ktorá z mletej kávy rýchlo vyprcháva.
 
Podobné referáty
Káva SOŠ 2.9212 4376 slov
Káva SOŠ 2.9246 1036 slov
Káva SOŠ 2.9654 647 slov
Káva SOŠ 2.9304 707 slov
Káva SOŠ 2.9791 1876 slov
Káva SOŠ 2.9650 1313 slov
Káva SOŠ 2.9379 1453 slov
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.