referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Eugen
Pondelok, 18. novembra 2019
Gorila obyčajná (Gorilla gorilla)
Dátum pridania: 01.03.2002 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: jardoslav
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 189
Referát vhodný pre: Stredná odborná škola Počet A4: 0.7
Priemerná známka: 2.96 Rýchle čítanie: 1m 10s
Pomalé čítanie: 1m 45s
 
Gorila obyčajná (Gorilla gorilla)
Najväčšou, najvelkoľepejšou a iste i najkrajšou ľudoopicou je gorila.Domov má v afrických pralesoch od rieky Cross v južnej Nigérii až po ústie rieky Zaire, ny východ po Virunga.Izolopaná populácia goríl žije aj v severozápadnej Ugande a v pralese Kayonza, ktorý sa dodnes označuje za nepriechodný.Gorila dosahuje priemernú výšku 175 cm a hmotnosť okolo 80 kg, niektoré samce však dosiahli aj väčšie rozmery.Gorily žijú prevažne na zemi a vždy v skupinách, ktoré sa skladajú z dvoch až tridsiaťich kusov.Obývajú oveľa väčšie okrsy ako šimpanzy.Každá skupina má najmenej jedného samca so ´´strieborným´´ chrbtom a niekoľko samíc.´´Striebrochrbtý´´ je nadradený ostatným samcom a všetkým samiciam.Ak je v skupine viac takýchto samcov, utvára sa medzi nimi hodnotný rebríček podľa veľkosti a možno i podľa veku.Toto obrovské zviera patrý medzi najobávanejšie zvery pralesa.V skutočnosti je gorila mierumilovná, ostatné zvieratá si nevšíma a nenapáda ich, veď sa živý výhradne rastlinnou potravou.Ani na človeka neútočí, ak sa necíťi ohrozená.Ba dokonca najprv vykoná akýsi zastrašujúci útok – rozbehne sa a niekoľko metrov pred nepriateľom zastaví a zmení smer.Pokojne stojaceho človeka však nechá na pokoji.
 
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.