referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Demeter
Sobota, 26. októbra 2024
Pestovanie ovocních rastlín na trvalom stanovišti - ekologické pestovanie
Dátum pridania: 22.05.2008 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: UjoFero
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 593
Referát vhodný pre: Základná škola Počet A4: 1.7
Priemerná známka: 2.97 Rýchle čítanie: 2m 50s
Pomalé čítanie: 4m 15s
 

Síce u nás v tomto smere zatiaľ len klopeme na dvere, dôležité je, že sa tento trend začína presadzovať a zoznamuje sa s ním čoraz viac záhradkárov.

Ak si pod pojmom ekologické pestovanie ovocných drevín predstavíte ovocný sad pestovaný bez akýchkoľvek chemických látok, teda aj postrekov, nie ste ďaleko od pravdy. Prevažná väčšina pesticídov sú totiž agresívne chemické látky a poškodzujú životné prostredie, živočíchy žijúce okolo nás a v neposlednom rade aj samého človeka. Cieľom nového trendu je zbaviť sa týchto nežiaducich účinkov chemických prípravkov. Preto sa celkom vylučujú postreky na ochranu proti chorobám, škodcom a burinám, vymedzený je i sortiment hnojív, ktoré je možné pri tomto spôsobe pestovania použiť. Proti škodcom a chorobám však treba zasahovať. Aké sú možnosti, ak vylúčime chemické prípravky? Existuje viacero spôsobov.

Pestovateľské opatrenia
Patrí medzi ne napríklad dodržanie správneho striedania plodín. Po kôstkovinách by sme v žiadnom prípade nemali vysádzať opäť kôstkoviny, pretože hrozí šírenie vírusových chorôb. Dôležitá je dokonalá príprava pôdy pred a počas výsadby, rozumné hnojenie a mechanické odburiňovanie pôdy. Medziradia zatrávňujeme miešankou z mätonohu s prídavkom kostravy. Vhodné sú aj ďatelinotrávne miešanky, ktoré prirodzeným spôsobom obohacujú pôdu o dusík. Príkmenné pásy udržujeme bez burín, pri veľkom ovocí mechanickým odstraňovaním, pri drobnom ovocí nastielaním slamou, trávou alebo iným materiálom.

Fyzikálne a mechanické spôsoby ochrany
Medzi fyzikálne spôsoby ochrany patrí napríklad ochrana proti neskorým jarným mrazom vo forme protimrazovej závlahy alebo zadymovania, či ohrievania vzduchu rôznymi spôsobmi. Tieto opatrenia nahrádzajú chemické postreky na zvýšenie mrazuodolnosti alebo na oddialenie kvitnutia. Mechanické spôsoby v sebe zahŕňajú opatrenia na priamu likvidáciu napadnutých častí, prípadne celých rastlín. Patrí sem rez múčnatkou, spálou, moniliózou, nektriou, apoplexiou a inými chorobami napadnutých letorastov a ich časti. Likvidovať možno aj celé konáriky alebo stromy (spála), ak sú kalamitne napadnuté nejakým škodcom. Veľmi dôležitým preventívnym opatrením je pozberanie opadaného lístia a mumifikovaných plodov v jesennom období. Tieto zvyšky sú zásobárňou spór v nasledujúcej vegetácii.

Moderné pestovateľské metódy
Sú ďalším spôsobom, ako dopestovať ovocie bez použitia chemických prípravkov. Cieľom moderných tvarov je znižovanie celkovej výšky stromu. V súčasnosti sa presadzujú tvary, pri ktorých sme schopní obrať 80 % úrody zo zeme. Stromy nemusíme ošetrovať z rebríka alebo plošiny, ale pohodlne zo zeme ostriháme celý strom a máme ho v podstate úplne pod kontrolou. Tieto kritériá najlepšie spĺňa tvar štíhle vreteno. Pri ovocných druhoch, pri ktorých nie je technológia štíhleho vretena ešte dokonale zvládnutá, môžeme s úspechom použiť napríklad voľne rastúci zákrpok, obmeny dutej kotlovitej koruny, a to nielen pre broskyne, prípadne zákrpok s odstráneným stredníkom. Takýto systém vyhovuje v podstate všetkým kôstkovinám.

 
Zdroje:
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.