referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Olympia
Utorok, 17. septembra 2019
Jaguár Americký (Panthera onca)
Dátum pridania: 06.03.2002 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: jardoslav
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 216
Referát vhodný pre: Stredná odborná škola Počet A4: 0.8
Priemerná známka: 2.96 Rýchle čítanie: 1m 20s
Pomalé čítanie: 2m 0s
 
Jaguár Americký (Panthera onca)
Jaguár je jedinou veľkou mačkou žijúcou na americkom kontinente. Je zavalitejší ako leopard, má kratšie končatiny a kratší chvost. Hmotnosťou, i keď nie veľkosťou, sa vyrovná tigrovi – priemerná hmotnosť sa pohybuje okolo 100 kg. Najväčšie exempláre pochádzajú z oblasti brazílskej plošiny Mato Grosso. Jaguára nájdeme v hustom pralese, v riedkom buši alebo na polopúšťach južnej Argentíny či amerického juhozápadu. V niektorých oblastiach juhoamerických pralesov, ktoré bývajú po niekoľko mesiacov zaplavené vodou, žije jaguár celý ten čas na stromoch. Šplhať sa vie výborne, ale nebojí sa ani vody, kde loví kajmany, korytnačky a ryby. Rovnako obratne vie loviť aj veľké zvieratá, predovšetkým kapybary a tapíry. Striehne na ne na brehu alebo na strome a zaútočí mocným skokom. Je to samotárska šelma. Iba v čase párenia zastihneme párik pokope. Ak sa náhodou o jednu samicu uchádzajú dva samce, strhne sa boj, ktorý sa môže skončiť aj smrťou jedného zo súperov. Samica rodí jedno až štyri mláďatá a kojí ich asi tri mesiace. Mladé jaguáre však chodia s matkou najmenej dovtedy, kým nevrhne znova mladé. Tak ako leopard aj jaguár má farebné odchýlky, lenže sú oveľa vzácnejšie. Čierne jaguáre patria medzi stále hľadané a veľmi drahé exponáty zoologických záhrad. Ešte vzácnejšie sú biele jaguáre so škvrnami na smotanovobielej srsti. Takéto exempláre občas ulovia vo vrchoch Guayany.
 
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.