referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Matúš
Sobota, 21. septembra 2019
Mačka divá (Felis silvestris)
Dátum pridania: 07.03.2002 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: jardoslav
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 231
Referát vhodný pre: Stredná odborná škola Počet A4: 0.8
Priemerná známka: 2.95 Rýchle čítanie: 1m 20s
Pomalé čítanie: 2m 0s
 
Mačka divá (Felis silvestris)
Divá mačka je veľmi rozšírená. Podľa názoru niektorých odborníkov zahŕňa tento názov niekoľko skupín mačiek, ktoré sú si podobné a žijú v rôznych prostrediach. Do prvej skupiny patria lesné mačky, ktoré sa vyskytujú v Európe od Anglicka po Zakaukazsko a v Malej Ázii. Sú sfarbené ako u nás najrozšírenejšie domáce pruhované mačky. Druhú skupinu tvoria mačky, ktoré osídlili africký kontinent. Sú svetlejšie s menej výraznými pruhmi, väčšinou majú aj kratšiu srsť a tenší chvost. Od európskych mačiek sa výrazne líšia i správaním. Nevyhýbajú sa totiž človeku, ba často sa vyskytujú v okolí ľudských obydlí. Tretiu skupinu predstavujú mačky stepných a púštnych oblastí Ázie. Namiesto pruhov majú škvrny rôznej veľkosti a hustoty. Európsku divú mačku človek už v mnohých oblastiach vyhubil. Vo Veľkej Británii sa zachovala iba v Škótsku, v Nemecku len v pohorí Harz a Eifel. U nás na Slovensku ešte divé mačky žijú. Ich domovom sú husté lesy s bohatým podrastom. Tieto mačky sú plaché, obozretné a samotárske zvieratá. Iba v čase párenie – obyčajne vo februári – sa páry združujú pokope. Samica však samca čoskoro opustí a vyhľadá si suché a dobre skryté miesto, kde vrhne mláďatá. Európski poľovníci často tvrdili, že divá mačka je veľkým škodcom lovnej zveri. Skúmaním obsahu žalúdkov zabitých divých mačiek vyšlo najavo, že to nie je pravda. Takmer 90% jej potravy tvoria myši a hraboše, zvyšok väčšinou vtáky, ale aj plazy, najmä jašterice.
 
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.