referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Marek
Štvrtok, 25. apríla 2024
Vtáci Európy
Dátum pridania: 16.05.2008 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: vtacik2707
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 1 789
Referát vhodný pre: Základná škola Počet A4: 5.3
Priemerná známka: 2.98 Rýchle čítanie: 8m 50s
Pomalé čítanie: 13m 15s
 
Vtáky


Človeka spoznáš po reči, vtáka po perí.

Človek chcel odjakživa lietať ako vtáci. Závidel im to, že môžu uletieť od nebezpečenstva alebo od problémov. V 15.storočí vymyslel Leonardo da Vinci lietajúci stroj, ktorý však nikdy neuzrel svetlo sveta.

Vták je stavovec. Všetci vtáci majú telo pokryté perím. Perie je pre vtáka nevyhnutné. Mláďatá sa narodia síce holé (bez peria), ale po niekoľkých týždňoch im narastú tzv.trubičky, v ktorých je poskladané pierko. Trubičky sa uvoľnia a vtáčik má perie.

Pierka rožlišujeme na:
Krycie (základné)
Krídlové (letky)
Kormidlové (chvostové)
Páperie (udržanie teploty)

Vtáky sa živia: hmyzom, raslinami, semienkami, rybami, mäsom...


Vtáky žijúce v lese

Väčšina vtákov žije v lese, pretože sú tam stromy a dutiny vhodné na hniezdenie. Žijú tu vtáci od najmenšieho po najväčšieho. Ich potravou sú: žaby, hlodavce, iné vtáky, mäso, rastlinná potrava, hmyz...

Predstavitelia:

Dudok chochlatý - Upupa epops
Rad: Coraciiformes
Čeľaď: Upupidae
Sfarbenie:Béžovo-ružové telo, krídla a chvost sú čiernobiele prúžkované. Vztýčený chochol má, keď ho niečo zaujme, ide sa páriť. Je to jeho ozdoba. Každý ho pozná podľa chochla, ľudovo sa nazýva Indián.
Potrava:Hmyz, červy
Hniezdenie:hniezdi v dutine, 5-8 vajec, hniezdi 1-krát do roka,Apríl- Jún. Sociabilita: rodina
Dĺžka: 26-28 cm
Rozpätie: 44-48 cm
Hmotnosť: 60-75 g
Dožíva sa: 5-10 rokov
Výskyt: severne po Baltské more, je to sťahovavý vták okrem južného Španielska a južného Portugalska. Žije v riedkych lesoch.
Výskyt na Slovensku: Máj - September


Bocian čierny - Ciconia nigra
Rad:Ciconiiformes
Čeľad:Ciconnidae
Sfarbenie:čierne telo, biele brucho, červené okolie oka, zobák a nohy. Mladý bocian ešte nemá dočervena sfarbené končatiny a zobák.
Potrava:žaby, mloky, vodný hmyz, občas ryby
Hniezdenie: veľké hniezdo z konárov na útesoch alebo v korune vysokých stromov. Má 2-4 vajcia, hniezdi 1 -krát za rok, Apríl-Jún
Sociabilita: malé kŕdle
Dĺžka: 90-105 cm
Rozpätie: 1,1-1,45 m
Hmotnosť: 2,5-3 kg
Dožíva sa: do 20 rokov
Výskyt: v lete Špenielsko, Portugalsko a vých. Európa, na jeseň ide do Afriky
Výskyt na Slovensku: Marec - September
 
   1  |  2  |  3  |  4  |  5    ďalej ďalej
 
Súvisiace linky
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.