referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Václav
Pondelok, 28. septembra 2020
Jaguár americký /Panthera onca/
Dátum pridania: 11.03.2008 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: moschino
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 1 040
Referát vhodný pre: Vysoká škola Počet A4: 2.9
Priemerná známka: 2.97 Rýchle čítanie: 4m 50s
Pomalé čítanie: 7m 15s
 
Jaguár americký (Panthera onca) je najväčšia americká mačkovitá šelma. Je to samotársky lovec, živí sa kapybarami, najväčšími žijúcimi hlodavcami, prasatami pekari, ale tiež rybami, malými aligátormi, korytnačkami, domácim zvieratstvom a menšími druhmi kopytníkov.

Po tigrovi a levovi je jaguár tretia najväčšia mačkovitá šelma na svete. Dorastá do dĺžky 100, vo výnimočnom prípade aj 180 centimetrov, k tomu treba prirátať 40-70 centimetrov dlhý chvost. V kohútiku býva vysoký až 1 meter. Je oveľa pevnejší a mohutnejší než leopard, iba jeho chvost je o poznanie kratší ako u jeho africko-ázijského príbuzného. Jeho hmotnosť sa pohybuje medzi 70 (u samíc) a 110 kg (samec).

Obvyklá farba je jasno zlatožltá, niekedy prechádza do červena s čiernymi prstencovými škvrnami (rozetami), niekedy obkľučujúcimi malé škvrnky. Tieto škvrny sú oveľa väčšie než má leopard. Ako aj pri leopardovi môžeme dosť často pozorovať u neho melanickú formu. Prejavuje sa celou čiernou kožou, ale pri dobrom osvetlení sú na koži badateľné tmavšie škvrny.

V dažďovom lese žijúce jaguáre sú menšie a najčastejšie s tmavším farebným odtieňom, ako ich príbuzní na otvorených savanách.

Pohlavnú dospelosť dosahuje v troch rokoch, samica po zhruba stodennej brezosti rodí jedno až štyri mláďatá, z ktorých však do dospelosti dorastú maximálne dve.

Hlavnou oblasťou jeho výskytu je amazonský dažďový les. Ale okrem toho sa jaguár vyskytuje v temer celej Južnej a Strednej Amerike, od Mexika až po Argentínu. Začiatkom 20. Storočia sa vyskytoval ešte aj na juhozápade USA, ale vplyvom rozširovania ľudského osídľovania krajiny sa stal zriedkavým a okolo roku 1950 bol celkom vyhubený.

Na život uprednostňuje tropický dažďový les, predsa však občas žije tiež v buši, alebo savane zarastenej stromami, húštinami, alebo trstinou.

Spôsob života

Jaguár je samotárske suchozemské zviera. Jeho revír je v závislosti na výskyt potravy veľký asi 25 až 150 km². K inému pohlaviu sa priblíži iba v období párenia.

Kvôli svojej ťažkej telesnej konštrukcii sa nemôže dobre šplhať, ale je dobrým plavcom. Skúmaním pomocou rádiometrie sa zistilo, že jaguáre sú aktívne aj cez deň.
Strávia však 40-50% dňa nečinnosťou.

Potrava

Jaguár korisť vysliedi, pomaly sa k nej priblíži, alebo striehne a čaká na mieste.Potom po krátkom behu zabije korisť úderom laby a strhne ju na zem. Jaguáre sú jediné mačkovité šelmy, ktoré zabíjajú prehryznutím hlavy a nie krku.

Ich korisť sa skladá z jeleňov, svíň pekari, tapírov a kapybár. Zvieratá žijúce na stromoch, ako opice a leňochody sa málokedy stávajú ich korisťou. Kde je možné
loviť vo vode, uspokojí sa jaguár aj rybou, ale i menším kajmanom. Pre zmenšovanie svojho životného priestoru a postupu človeka a jeho hospodárenia napáda
tiež často dobytok. Ak je v tiesni, zaútočí i na človeka. Vedci zistili, že jaguár žerie vlastne všetko, čo môže chytiť. V žalúdkoch mŕtvych jaguárov našli ostatky 85 rôznych druhov zvierat.

Rozmnožovanie

Čas párenia jaguára pretrváva celý rok. V severných oblastiach rozšírenia je obmedzená v dobe od konca novembra do konca januára.

Po období brezivosti, ktoré trvá asi sto dní privedie samica najčastejšie v apríli alebo júni na svet až štyri mláďatá. Rodia sa slepé so zreteľne strakatou srsťou. Mladé
vychováva predovšetkým samica, ale pri výchove bol pozorovaný aj samec. Po šiestich týždňoch je potomstvo približne také veľké ako domáca mačka a začína nasledovať svojich rodičov na potulkách. Mláďatá opustia matku približne vo veku jedného alebo dvoch rokov.

Vo veku približne troch rokov jaguár pohlavne dospieva. Doba života je v priemere 10 - 12 rokov v divočine a 20 - 22 rokov v zajatí.

Pumy

Jaguár a puma sa často nachádzajú v rovnakom teritóriu. Kde toto tak je, lovia pumy skôr malé zvieratá, nechodia do blízkosti vodných plôch a konkurencii jaguára
sa vyhýbajú, preto nie sú si navzájom nebezpečné.

Jaguár Americký (Panthera onca)

Jaguár je jedinou veľkou mačkou žijúcou na americkom kontinente. Je zavalitejší ako leopard, má kratšie končatiny a kratší chvost. Hmotnosťou, i keď nie veľkosťou, sa vyrovná tigrovi – priemerná hmotnosť sa pohybuje okolo 100 kg. Najväčšie exempláre pochádzajú z oblasti brazílskej plošiny Mato Grosso. Jaguára nájdeme v hustom pralese, v riedkom buši alebo na polopúšťach južnej Argentíny či amerického juhozápadu. V niektorých oblastiach juhoamerických pralesov, ktoré bývajú
po niekoľko mesiacov zaplavené vodou, žije jaguár celý ten čas na stromoch. Šplhať sa vie výborne, ale nebojí sa ani vody, kde loví kajmany, korytnačky a ryby. Rovnako obratne vie loviť aj veľké zvieratá, predovšetkým kapybary a tapíry. Striehne na ne na brehu alebo na strome a zaútočí mocným skokom. Je to samotárska šelma. Iba v čase párenia zastihneme párik pokope. Ak sa náhodou o jednu samicu uchádzajú dva samce, strhne sa boj, ktorý sa môže skončiť aj smrťou jedného zo súperov. Samica rodí jedno až štyri mláďatá a kojí ich asi tri mesiace. Mladé jaguáre však chodia s matkou najmenej dovtedy, kým nevrhne znova mladé. Tak ako leopard aj jaguár má farebné odchýlky, lenže sú oveľa vzácnejšie. Čierne jaguáre patria medzi stále hľadané a veľmi drahé exponáty zoologických záhrad. Ešte vzácnejšie sú biele jaguáre so škvrnami na smotanovobielej srsti. Takéto exempláre občas ulovia vo vrchoch Guayany.
 
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.